Rolls-Royce postavlja nove mejnike v zgodovini znamke

9. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Že sedaj kaže, da bo slika podobna ali celo boljša tudi v letu 2023.

Nekdaj je britanska avtomobilska znamka Rolls-Royce, ki velja za eno najbolj prestižnih na svetu, veljala tudi za eno najbolj ekskluzivnih. Temu je botrovalo tudi dejstvo, da so na leto izdelali le nekaj 100 vozil (in še te ročno). A ti časi so že zdavnaj mimo. Proizvodnja znamke iz Goodwooda že dolgo časa vztrajno raste tudi v medkoronskem obdobju), letno pa že kar nekaj let izdelajo več tisoč vozil. A leto 2022 je bilo z naskokom najuspešnejše doslej.

Kot so sporočili med nedavno novinarsko konferenco, so pri Rolls-Royceu v pravkar končanem letu prodali kar 6021 novih vozil. S tem so prvič doslej presegli številko 6000, rezultat pa je v primerjavi z letom 2021 boljši za kar osem odstotkov. K temu je pripomoglo več dejavnikov, predvsem pa boljša prodaja novih vozil na trgih v ZDA, na Kitajskem in v Evropi. Ob tem beležijo tudi veliko količino naročil za vozila, ki bodo izdelana in kupcem dostavljena v letošnjem letu.

Razlogov za veselje imajo pri Rolls-Royceu še precej več. Lani so namreč predstavili svoj prvi povsem električno gnani avtomobil, prestižni kupe po imenu Spectre. A čeprav še zdaleč ni nared za proizvodnjo, je število prednaročil, pospremljenih z bančnimi nakazili, ki stranke zavezujejo k nakupu, močno preseglo optimistične napovedi vodstva podjetja. Prva vozila bodo do kupcev namreč prispela šele ob koncu leta.

Povečan obseg proizvodnje je pri Rolls-Royceu prinesel tudi relativno obsežno zaposlovanje novih delavcev. Zgolj v minulem letu je namreč podjetje našlo 150 novih zaposlenih. Teh je sedaj skupno že 2500, prihajajo pa iz več kot 50 držav. Ob tem je v podjetju prisotnih še več kot 100 delavcev na uvajanju in približno enako število praktikantov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja