Rupert Stadler ostaja v priporu

14. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Rupert Stadler ostaja v priporu (foto: Audi)
Audi

Sodišče v Münchnu je zavrnilo pritožbo nekdanjega direktorja Audija, da bi sojenje dočakal na prostosti, in bo tako ostal priprt v Augsburgu.

Rupert Stadler, nekdanji generalni direktor avtomobilske znamke Audi, obtožen številnih kaznivih dejanj, povezanih z afero o izpustih dizelskih vozil, še naprej ostaja v priporu. Pred dnevi je namreč Stadler na münchensko sodišče podal prošnjo, da bi na sojenje o zadevi počakal na prostosti, včeraj pa je omenjeno sodišče v uradni izjavi za javnost njegovo prošnjo zavrnilo.

V izjavi je sodišče pojasnilo, da mora osumljenec še naprej ostati pod stalnim nadzorom. Stadler naj bi namreč za nepravilnosti, za katere ga bremeni obtožnica, vedel, kljub temu pa dopuščal, da se sporni motorji in vozila še naprej prodajajo. Ob tem obstaja velika verjetnost, da se je sodišče o zavrnitvi prošnje za odpravo pripora odločilo tudi zaradi Stadlerjevega nesodelovanja s preiskovalci. Nekdanji generalni direktor namreč od julija v zvezi z zadevo ne želi več dajati izjav.

Petinpetdesetletni Stadler bo tako odločitev sodišča o kazni – ki najverjetneje ne bo nizka, gre namreč za najvišjega uradnika, aretiranega v zadevi Dieselgate – dočakal v priporu. Ne glede na odločitev sodišča pa je njegove kariere pri Audiju očitno konec. Po imenovanju začasnega direktorja podjetja – na to mesto je koncern Volkswagen umestil Brama Schota – je namreč jasno, da bo Audi s 1. januarjem prihodnje leto dobil novega generalnega direktorja. To mesto bo zasedel nekdanji BMW-jev direktor oddelka za nabavo, Markus Duesmann.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol