Kako star je ruski vozni park? Številke so zanimive

Iz poročila Struktura in napoved voznega parka osebnih vozil v Rusiji izhaja, da je povprečna starost ruskega voznega parka presegla 15 let.

Povprečna starost osebnih avtomobilov v Rusiji je na začetku letošnjega leta znašala 15,2 leti, najstarejši pa so z naskokom avtomobili domačih znamk - njihova povprečna starost je 18,5 leta. Tudi avtomobili japonskih znamk so starejši, kot znaša povprečje, njihova starost je 16,4 leta. Povprečna starost avtomobilov iz drugih držav je nižja, ameriški so pri 14,6 leta, pri evropskih je ta kazalnik znašal točno 13 let, še nižji je med korejskimi, in sicer 10,7 leta.

Profimedia

Najmlajši so kitajski avtomobili

"Najmlajši" so v Rusiji osebni avtomobili kitajskih znamk, katerih povprečna starost je le 6,1 leta. Visoka povprečna starost domačih avtomobilov spominja na dediščino ZSSR in postsovjetske Rusije. Japonske avtomobile so začeli v Rusijo uvažati v 90. letih, kar pojasnjuje tudi njihovo visoko povprečno starost. Po letu 2000 so se v državi začele pojavljati tovarne za sestavljanje avtomobilov ne samo japonskih, ampak tudi korejskih, evropskih in ameriških podjetij in potem so prišli na vrsto kitajski avtomobili.

Profimedia

Tretjina starejših od 10 let

V Rusiji je bilo na začetku letošnjega leta 32,1 milijona osebnih avtomobilov, starejših od desetih let. Kot ugotavljajo strokovnjaki, je delež avtomobilov, izdelanih pred letom 2014, dosegel 69,2 odstotka in skladno s tem je preostalih 30,8 odstotka avtomobilov, ki imajo letnico izdelave 2014 ali pozneje. Tako je bilo v začetku leta na ozemlju Ruske federacije registriranih 4,84 milijona (delež 10,4 odstotka) osebnih avtomobilov v starostni kategoriji od 8 do 10 let.

Profimedia

Avtomobilov, starih od 4 do 7 let, je 6,44 milijona (13,9 odstotka), najmanjši pa je delež avtomobilov v 'najboljših letih', torej tistih, katerih starost je do vključno 3 leta, ki jih je 3,01 milijona oziroma 6,5 odstotka.

Preberite še:

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk