Rusijo zapušča še ena pomembna avtomobilska znamka

25. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli

V zadnjem obdobju so med 25 najbolje prodajanimi modeli na tamkajšnjem trgu kar štirje nosili njihovo značko.

Ruski avtomobilski trg je v zadnjem obdobju doživel precejšnje opustošenje, saj se je z njega zaradi spopadov v Ukrajini poslovila marsikatera znamka. V želji, da se povsem distancirajo od konflikta, so tamkajšnji trg od marca že zapustila pomembna imena za tamkajšnje kupce, kot so Volkswagen, Toyota, Nissan, Mazda, Renault in Nissan, če navedemo le nekatere. Tej druščini se je sedaj po poročanju portala Automotive News Europe pridružila še Kia.

Preberite še: Prvi Moskviči še pred koncem leta? Župan Moskve podal spodbudne informacije

Njihova odločitev ob dejstvu, da spada pod okrilje Hyundaia, seveda ni nobeno presenečenje, vsekakor pa gre za znamko, ki je bila med tamkajšnjimi kupci precej priljubljena. Med 25 najbolje prodajanimi avtomobili na trgu so bili namreč kar štirje Kiini modeli, na vrhu z modelom Rio, ki je lani prepričal 82.941 kupcev.

Letos je ta številka precej nižja, saj je celotna prodaja vozil znamke (ki v Evropi velja za eno najhitreje rastočih, njen tržni delež pa narašča iz meseca v mesec) upadla za kar 65 odstotkov. Kia sicer velja za drugo najbolje prodajano znamko v Rusiji.

Skrbeli bi le za poprodajo

Kot je dejal izvršni direktor znamke Woo-Jeong Joo, je ruska agresija izrazito negativno vplivala na avtomobilski trg, saj se ljudje bojijo kupovati nove avtomobile. Prihodnje leto bi lahko prišlo tudi do popolnega zaprtja tamkajšnjega avtomobilskega trga.

Korejska avtomobilska znamka sicer proizvaja svoje avtomobile v tovarni v Sankt Peterburgu, kjer avtomobile proizvajajo ob boku Hyundaievih vozil, če se bo položaj še naprej slabšal, pa bodo v prihodnje skrbeli le še za dobavo nadomestnih delov obstoječih vozil. Tako bi bilo najverjetneje, dokler se položaj ne umiri. O popolnem umiku Kie in vseh njenih dejavnosti namreč za zdaj še ni govora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja