Ruska avtomobilska industrija znova v zelenem?

6. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prodaja novih vozil se je povečala za kar 75 odstotkov. A le pri AvtoVAZ-u

Stanje, ki vlada med Rusijo in Ukrajino, še naprej ostaja napeto, s tem pa tudi gospodarski položaj v obeh državah. Posredno tudi v Evropi, kjer so napovedi za prihodnost vse bolj negotove. A če smo še pred dobrim mesecem in pol poročali o tem, da naj bi bil ruski avtomobilski trg tik pred zlomom, prodajne številke pa v primerjavi s tistimi izpred nekaj mesecev zanemarljive, je slika po zadnjih podatkih povsem drugačna.

Preberite še: Rusija se bliža popolnemu zlomu avtomobilskega trga

Ruska oblast je namreč pred kratkim uvedla subvencije za nakup novih vozil, namenjene državljanom ob nakupu ruskih avtomobilov, rezultati tega pa so se po poročanju Reutersa pokazali že čez noč. Prodaja novih avtomobilov je namreč avgusta v primerjavi z julijem letos poskočila za kar 75 odstotkov.

Kriza še ni minila

AvtoVAZ je minuli mesec v Rusiji prodal 18.087 novih avtomobilov, kar je največ v enem mesecu od začetka vojne med Rusijo in Ukrajino ter le sedem odstotkov manj kot avgusta lani. Modela Niva in Granta naj bi po besedah Maksima Sokolova, predsednika AvtoVAZ, že dosegla raven proizvodnje pred nastopom krize.

Ne glede na dobre poslovne rezultate podjetje AvtoVAZ še vedno čuti posledice, ki jih je prinesla agresija. Še naprej je namreč močno odvisno od dobave različnih komponent iz tujine, zaradi česar so pred časom iz nekaterih modelov umaknili nekaj opreme, med drugim sistema ABS in ESP, električni pomik stekel in zračne vreče.

Poleg tega pa nekoliko boljše številke še ne pomenijo, da je situacija boljša na celotnem tržišču. Gledano na ravni države je namreč prodaja novih vozil še vedno precej nizka. V avgustu je bilo namreč v Rusiji prodanih le 41.698 novih vozil, kar je 62,4 odstotke manj kot v enakem obdobju lani.

Preberite še: Ne, to ni rabljena Lada Niva, ali pa avtomobi iz stare zaloge. Tako bodo videti od sedaj naprej

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"