Po nogometu vstopajo hollywoodski igralci še v formulo 1

27. 6. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Trije hollywoodski filmski igralci Ryan Reynolds, Rob McElhenney in Michael B. Jordan so skupaj z ostalimi vlagatelji francoskemu moštvu formule 1 Alpine zagotovili 200 milijonov evrov financiranja v zameno za 24-odstotni delež ekipe.

Alpine je trenutno na petem mestu konstruktorjev v svetovnem prvenstvu formule 1. To je eno mesto nižje, kot je končal zadnjo sezono, zato moštvo išče naložbe, ki bi mu pomagale zmanjšati zaostanek za vodilnimi ekipami.

Skupina vlagateljev, ki jo sestavljajo družbe Otro Capital, RedBird Capital Partners in Maximum Effort Investments je z 200 milijonov vrednim nakupom pridobila 24-odstotni delež ekipe, kar pomeni, da je njena skupna vrednost ocenjena na okoli 900 milijonov evrov. Investitorji želijo s tem "pomagati strategiji rasti in športnim ambicijam" moštva.

Reynolds in McElhenney sta kot lastnika nogometnega kluba Wrexham že uspela s športnimi naložbami. Valižanski klub je s pomočjo velikih naložb aprila prvič po 15 letih napredoval v četrto ligo angleškega nogometa. Tudi Jordan ima že delež v klubu angleškega prvoligaša Bournemoutha.

"F1 in Alpine sta strateški naložbi skupine Renault. V zadnjih dveh letih smo ponovno oživili Alpine in ga okrepili z vstopom v F1, kjer se želi potegovati za naslov. To partnerstvo bo pospešilo razvoj Alpine prek diverzifikacije prihodkov in povečanja vrednosti blagovne znamke," je dejal generalni direktor Renaulta Luca de Meo.

Alpinova enota za proizvodnjo motorjev za F1 v predmestju Pariza ni del te transakcije in bo v celoti ostala v lasti Renaulta, saj se naložba nanaša le neposredno na ekipo F1.

"To združenje je pomemben korak k izboljšanju naše učinkovitosti na vseh ravneh. Ti mednarodni akterji z dobrimi izkušnjami v športni industriji bodo s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami okrepili našo medijsko in trženjsko strategijo, ki je bistvena za dolgoročno podporo naši športni uspešnosti," je dodal direktor ekipe Alpine Laurent Rossi.

Preberite še: Ta dirkač je postal multimilijonar. A še zdaleč ne zaradi formule 1

Morda vas zanima tudi: TI motorji se skrivajo v garažah Brada Pitta, Toma Cruisa in ostalih zvezdnikov

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol