S pomočjo umetne inetligence do lažjega spoznavanja z avtomobilom

20. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Pri novem projektu sta moči združila Kia in Google

Spoznavanje novih tehnologij v avtomobilih je ob hitro naraščajočem številu funkcij, ki jih proizvajalci vgrajujejo v svoje modele postal že kar zahteven proces. Nenazadnje tudi avtomobilski novinarji ob rednih testiranjih novih vozil in novih tehnologij včasih potrebujemo nekaj časa, da odkrijemo vse funkcije, ki so nam na voljo. Prav zato pa je novost, ki jo predstavlja Kia še toliko bolj dobrodošla.

Svojčas smo navodila za uporabo posameznih komponent v avtomobilih uporabljali več sto strani dolge priročnike, pri katerih je pogosto trajalo kar nekaj časa, preden smo našli odgovor. Poleg tega se je pojavila težava, če je bil avtomobil uvožen iz tujine, saj posledično ni imel navodil za uporabo v slovenskem jeziku, italijanščina, nemščina ali (na primer) francoščina pa so marsikomu španska vas.

Pri Kii so tako v sodelovanju z Googlom in ob pomoči storitve Google Cloud, ki temelji na tehnologiji umetne inteligence ustvarili tako imenovani digitalni uporabniški priročnik. Zadeva je preprosta: uporabnik, namesto da bi po priročnik iskal navodila za uporabo tempomata enostavno fotografira njegov simbol, sam sistem pa jo s pomočjo funkcije Symbol Scanner uspe razbrati ter vozniku iz baze podatkov predvajati video, ki prikazuje njegovo uporabo.

Aplikacija ob tem omogoča tudi prepoznavanje opozorilnih lučk na armaturi in ponuditi razloge, zakaj se je katera izmed njih prižgala. Sicer pa je sistem nadaljevanje zgodbe o navidezni resničnosti, ki so se je pri Kii in Googlu lotili že leta 2017. Nova storitev bo sicer na voljo že v prihodnjih mesecih, sprva pa bo na voljo v najnovejših modelih, ki na ceste še pridejo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"