S tem avtomobilom Kia vstopa v električno mobilnost

Kia Niro v novi podobi z vpadljivim videzom in s tremi pogonskimi možnostmi, tudi z elektriko.

Niro je bil v prvi generaciji tudi na slovenskem trgu nekoliko v senci najbolje prodajanih modelov Sportage in Ceed, a vseeno gre za tretji najuspešnejši avtomobil v Kiini prodajni statistiki. Z novim Nirom, ki ima tri različne vrste pogona – hibridnega, priključno hibridnega in električnega – želijo narediti še korak naprej in predvsem začrtati pot v električno mobilnost.  

Niro se uvršča med kompaktne križance, sicer pa ga zaznamujejo oblikovni elementi najnovejših Kiinih avtomobilov, kar je videti predvsem na sprednjem delu, ki mu oblikovalci pravijo tigrov obraz, zanimiv je tudi zadnji stebriček, ki je lahko v drugačnem barvnem odtenku kot druga karoserija. Asimetrično oblikovana armaturna plošča je seveda popolnoma digitalizirana, samodejni menjalnik pa ima namesto prestavne ročice okroglo vrtljivo stikalo.  

Pri obeh hibridnih različicah za pogon skrbi 1,6-litrski bencinski štirivaljnik s 77 kilovati (105 KM) v kombinaciji z elektromotorjem. Razlika je le v tem, da slednji v običajni hibridni izvedbi prispeva 32, pri priključni pa 62 kilovatov moči, kar pri prvem pomeni 104 kilovate (141 KM) sistemske moči, ki pri priključnem hibridu doseže 135 kilovatov (183 KM).

Povsem drugačni sta tudi bateriji. Šibkejša z zmogljivostjo 5,5 kilovatne ure pripada običajnemu hibridu, medtem ko je v priključnem s 30,8 kilovatne ure znatno večja. In napolnjena omogoča do 65 kilometrov vožnje v električnem režimu, kar naj bi bilo dovolj za večino vsakodnevnih voženj.

Posebno poglavje je Niro z električnim pogonom, ki ima vgrajen zmogljiv elektromotor; iz sebe namreč iztisne 150 kilovatov moči in zagotavlja 250 Nm takoj razpoložljivega navora.

Najvišja hitrost naraste do 167 kilometrov na uro, z mesta do 100 kilometrov na uro pa avtomobil porabi 7,8 sekunde. Baterijo z zmogljivostjo 65 kilovatnih ur je mogoče do 80 odstotkov napolniti v 43 minutah, s popolnoma napolnjeno pa naj bi Niro premagal do 460 kilometrov poti.

Pri nas je hibridni Niro naprodaj za 30.199, priključni hibrid za 43.999 in električna izvedba za 42.799 evrov.