Sainz pobegnil, Marčič odlično

15. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Mariborčan se je prvič letos uvrstil med najboljšo trojico na posamezni etapi!

Deseta etapa letošnjega relija Dakar na prvi pogled s skupno dolžino le dobrih 608 kilometrov ni obetala pretirano zanimivega dneva napram minulim. A zgolj na papirju. Skoraj celotno današnjno etapo med Haradhom in Shubaytahom, 534 kilometrov je namreč predstavljal special. Že tako kratka etapa je bila na koncu še skrajšana, saj je bila na 345. kilometru prekinjena zaradi premočnega vetra. To je pomenilo tudi zelo zanimive dvoboje v kamniti in peščeni puščavi ter posledično številne nevarnosti.

A zdi se kot da za Carlosa Sainza letos preprosto ni omejitev. Za njim je namreč še ena popolno odpeljana etapa, s katero si je v enem zamahu uspel občutno povečati prednost pred konkurenco. Medtem ko sta za njim skozi cilj najprej pripeljala Poljak Jakub Przygonski in Južnoafričan Giniel De Villires, sta najbližja favorita skozi cilj prišla šele kot 10. (Peterhansel) oziroma 17. (Al-Attiyah). Katarec je poleg tega zaostal za polnih 17 minut in 46 sekund in si tako ne le močno zmanjšal možnosti za zmago, pač pa drugo mesto skorajda prepustil Peterhanslu. Loči ju namreč le še 16 sekund.

Za najbolj atraktivno potezo dneva je verjetno poskrbel Fernando Alonso. Dirkač Toyote je namreč nekoliko prehitro in pod napačnim kotom prečkal sipino, zaradi česar se je njegovo vozilo prevrnilo, sprva na bok, nato na streho in se po še enem obratu ustavilo na vznožju sipine. Na srečo s kolesi na tleh. Voznik in sovoznik nista bila poškodovana, kljub hitremu povratku v dirko pa sta zaradi poškodovanega in odvrženega vetrobranskega stekla do konca dneva izgubila približno uro časa.

Nov vrhunski dan za Hondo

Med motociklisti je bil danes znova dan za Hondino slavje. Zdi se, da se Hondinim dirkalnikom letos po robu postavijo le redki, sami pa si zmage delijo med seboj. Danes je zmaga pripadla Joanu Barredi Bortu, za njim sta se uvrstila Ricky Brabec in Kevin Benavides. Brabec se je na ta način še nekoliko močneje zasidral v skupnem vodstvu, saj pred Quentanillo vodi že slabe pol ure.

Rezultat kariere na reliju Dakar je danes uspel Simonu Marčiču. Na kratki etapi je bil namreč odličen 23. v absolutnem seštevku motociklistov (z manj kot minuto zaostanka za legendarno Laio Sanz) in izvrsten drugi v razredu Originals by Motul. »Etapa je bila zelo zahtevna, sipine so bile odrezane, a sem se dobro znašel ter z drugim mestom v svojem razredu in 23. skupno dosegel rezultat kariere. Zelo sem vesel,« je dejal Marčič po prihodu v cilj. V skupnem seštevku ostaja na devetem mestu, do mesta višje pa mu manjka manj kot ena ura.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja