Saj ni res pa je: nemški državljan čoln naložil kar na streho avtomobila

21. 8. 2017 | Jure Šujica
Deli
Saj ni res pa je: nemški državljan čoln naložil kar na streho avtomobila (foto: Matjaž Tomažič)
Matjaž Tomažič

Sodelavec Matjaž nam je poslal fotografijo iz dopusta, kjer je uzrl sila nenavaden prizor. Nek nemški državljan je svoj motorni čoln naložil kar na streho starega Passata.

Fotografija je bila sicer posneta pred kampom na jugu Istre. Njegovo dejanje bi še razumeli, v kolikor bi bil to kakšen manjši gumenjak, toda tukaj je govora o čisto pravem gliserju s trdim dnom in dolžino preko 4,5 metra. Kako mu je to uspelo, nam ni popolnoma jasno.

Motorni čoln na strehi avtomobila

Možakar se kot kaže ne zaveda potencialne nevarnosti, ki jo je s svojim dejanjem ustvaril. Tak tovor namreč za večkrat presega največjo priporočeno obremenitev strehe, ki po podatkih proizvajalca strešnih nosilcev Thule znaša med 70 in 80 kilogrami. Tovrsten čoln na drugi strani že sam hitro preseže te omejitve, verjamemo pa, da se pod ponjavo skriva tudi motor in kakšna druga malenkost.

Posledice preobremenitve strehe se lahko hitro prikažejo že pri prvih neravninah na cesti, rezultat pa bi lahko bili tudi polomljeni strešni nosilci. A to še ni vse. Težak tovor na strehi občutno dvigne težišče vozila, ki zato na cesti ob nenadnih spremembah smeri postane nestabilno. Ne upamo pa si niti pomisliti, kakšno razdejanje bi čoln naredil v primeru nesreče, saj zagotovo ne bi ostal na svojem mestu na strehi. Ironija pri vsem skupaj pa je, da je vozilo opremljeno z vlečno kljuko, na katero bi voznik lahko brez težav priključil prikolico za čoln.

Jure Šujica

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja