Samovozeči taksiji do konca leta 2024!

29. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Samovozeči taksiji do konca leta 2024! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kot kaže, vas bodo v naši bližini že prihodnje leto naokoli prevažali taksiji brez voznika. Za vse to je kriv ta uspešni podjetnik.


Hrvaški podjetnik Mate Rimac razvija avtonomna taksi vozila, storitev t. i. robotaksijev pa bo v Zagrebu predvidoma na voljo do konca leta 2024. Projekt ocenjujejo na okoli 450 milijonov evrov, več kot tretjino nepovratnih sredstev bo prispevala država iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

Podjetje Project 3 Mobility (P3M), ki razvija projekt, sta poleg lastnika najprepoznavnejšega proizvajalca električnih vozil v regiji Rimac grupe ustanovila še direktor za strategijo v podjetju Rimac Automobili Marko Pejković in glavni oblikovalec v tem podjetju Adriano Mudri.

Projekt poleg razvoja in proizvodnje avtomobilov vključuje tudi izgradnjo centra mobilnosti, parka, trga, skladišča in polnilnic za samovozeče taksije v Zagrebu.

Načrte, da bi Zagreb do konca leta 2024 med prvimi na svetu dobil robotizirane taksije, je Rimac razkril javnosti pred dvema letoma. "Gre za velik potencial. Prototip robotskega taksija je izdelan, vendar ga moramo dvigniti na višjo raven in ustrezno predstaviti. Naša ideja je, da to avtonomno vozilo začne voziti po Zagrebu leta 2024," je dejal.

V podjetju so maja lani za hrvaški spletni portal Index.hr napovedali, da bo v Zagrebu do konca leta 2024 vozilo okoli sto avtonomnih taksijev, nato pa bi njihovo število povečevali do okoli 700.

Dejali so tudi, da se o uvedbi robotaksijev pogovarjajo s 25 drugimi mesti, med katerimi so tudi mesta iz Velike Britanije, Nemčije in z Bližnjega vzhoda. Dodali so, da načrtujejo uvedbo robotaksijev v več kot sto svetovnih prestolnicah.

Da bi omogočili zakonsko podlago za uvedbo storitve avtonomnih taksi vozil, na hrvaškem ministrstvu za promet po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list že pripravljajo spremembe zakona v cestnem prometu. To bo prvi poskus hrvaške vlade, da v zakon vključi uporabo avtonomnih vozil v javnem prometu. Po predlogu, ki ga pripravljajo, se avtonomni taksiji ne bodo razlikovali od taksijev z vozniki, je konec marca pisal Jutarnji list.

Državna pomoč podjetju P3M pri tem projektu znaša 179,5 milijona evrov in jo je v četrtek odobrila tudi Evropska komisija. Šlo bo za nepovratna sredstva, ki bodo pokrila okoli 45 odstotkov sprejemljivih stroškov. Če bo projekt uspešen in bo ustvaril dodaten zaslužek, bo podjetje državi vrnilo del prejetih sredstev.

Preberite še: Nad telefoniranje med vožnjo s posebnimi kamerami

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja