Savinjska regija z največjim porastom smrtnih žrtev na cestah v letu 2019

13. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
Savinjska regija z največjim porastom smrtnih žrtev na cestah v letu 2019 (foto: Profimedia)
Profimedia

Njihovo število se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za kar 300 odstotkov, zaradi česar je danes na to temo v Žalcu potekal tudi sestanek občin, policije in AVP.

Prometna varnost je v Sloveniji, kot smo v zadnjem času ugotovili že večkrat, v primerjavi z minulima dvema letoma, v prvi polovici letošnjega leta občutno nazadovala. Smrtnih žrtev je namreč opazno več, še posebej med motociklisti, če pa gledamo geografsko pa je največji porast žrtev na naših cestah opaziti na področju Savinjske regije. Število smrtnih žrtev je bilo v dosedanjem delu leta tam namreč kar trikrat večje, kot v enakem obdobju leta 2018.

Če so lansko leto tako v Savinjski regiji med januarjem in julijem življenje izgubile tri osebe, so letos ceste v tem delu Slovenije letos terjale že 12 življenj, kar je dve več kot v celotnem lanskem letu in enako kot v celotnem letu 2017. Prav zato so se danes v Žalcu na pobudo Agencije za varnost prometa sestali župani občin Žalec, Polzela, Šentjur in predstavniki drugih savinjskih občin, predstavniki Policije, Direkcije RS za infrastrukturo, predstavniki Zveze društev šoferjev in avtomehanikov Slovenije ter predstavniki Medobčinskega inšpektorata in redarstva Laškega, Štor in Žalca.

Razlogi na strani voznikov in upravljavcev

V sklopu omenjenega sestanka so prisotni iskali razloge za nastanek prometnih nesreč, ki so imele, kot smo že zapisali, precej hujše posledice, kot v minulih letih. Število nesreč je bilo namreč celo malenkost nižje kot v lanskem letu, razloge za hujše posledice nesreč pa gre iskati v neprilagojeni hitrosti, pa tudi v vožnji po napačni strani vozišča, kar razumljivo v primeru trka z drugim vozilom močno poveča možnosti za nastanek hudih poškodb in smrt. Prisotni so tako sklenili, da bo za večjo varnost na eni strani potrebno povečati nadzor in število preventivnih akcij, hkrati pa bo potrebno urediti tudi cestno infrastrukturo, ki je v številnih krajih v regiji že precej dotrajana.

»Prva polovica letošnjega leta je bila zaznamovana s večjim številom smrtnih žrtev, katere so posledica nepravilne strani vožnje in neprilagojene hitrosti.  Ker nam ni vseeno, saj govorimo o ljudeh, ne številkah, se želimo še bolj povezovati, zato smo zelo veseli današnjega pozitivnega odziva vseh županov, predstavnikov občin, predstavnikov ZZŠAM, Policije ter Direkcije za infrastrukturo ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva. Le vsi skupaj lahko naredimo prave korake v pravo smer in opozarjamo, da je odgovoren voznik tisti, ki ne divja, ne pije in je vedno pripet ter ne telefonira,« je ob zaključku sestanka dejala v.d. direktorice Agencije za varnost prometa, Vesna Marinko.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"