Se avtomobilski saloni res vračajo? Newyorski odpovedan tik pred zdajci

5. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli
Se avtomobilski saloni res vračajo? Newyorski odpovedan tik pred zdajci (foto: Profimedia)
Profimedia

Eden največjih ameriških salonov odpovedan že drugo leto zapored, vrnil naj bi se spomladi prihodnje leto

(Odpovedani) avtomobilski saloni (konkretno tisti v Ženevi) so bili prvi pokazatelji, da je zadeva okrog Covida19 precej resna, najave oziroma vračanje salonov nazaj v spored pa posledično pokazatelj, da se stvari počasi umirjajo. Ko so pred meseci organizatorji enega največjih ameriških salonov, tistega v New Yorku napovedali, da bodo letos dogodek uspeli spraviti pod streho, je v industriji zavel veter optimizma. A veselje je bilo očitno prehitro.

Desetdnevni dogodek, ki bi moral potekati med 20. in 29. avgustom letos, torej že čez dva tedna so namreč organizatorji včeraj dokončno odpovedali. Dogodek, ki bi sicer moral potekati že v aprilu in ki letno pritegne več kot milijon obiskovalcev bo tako odpovedan že drugo leto zapored, organizatorji pa so kot razlog navedli hitro naraščanje števila okužb z novim sevom tako imenovanega Delta seva novega virusa ter posledično vse strožjih ukrepov, ki jih zahtevajo ameriške oblasti.

V Evropi (zaenkrat) po načrtih

»Pandemija Covid-a je naše mesto, državo in ves svet dodobra pretresla, vendar pa vemo, da se bo newyoršski avtomobilski salon, tako kot avtomobilska industrija vrnil, še večji in še močnejši kot kadarkoli prej,« so dejali organizatorji v izjavi za javnost. Naslednja izvedba salona je tako načrtovana v aprilu 2022.

V ZDA so sicer pred mesecem dni že izpeljali prvi večji avtomobilski salon letos, salon v Chicagu, ki je minil brez posebnosti. Se pa ob naraščanju okužb v nekaterih evropskih državah pojavlja vprašanje, ali bodo organizatorji uspeli izpeljati težko pričakovani salon IAA v Münchnu, ki bo nadomestil tistega v Frankfurtu. Vsaj zaenkrat le-ta, ki bo vrata za predstavnike medijev odprl šestega septembra, ostaja na sporedu.