Se bo Magna-Steyr kmalu preselila v Slovenijo?

9. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli
Se bo Magna-Steyr kmalu preselila v Slovenijo? (foto: Profimedia)
Profimedia

V podjetju so nezadovoljni z napovedanim okoljskim davkom, ki ga napovedujejo Avstrijci.

Sloveniji se morda obeta še ena velika investicija na področju avtomobilske industrije. Avstrijsko-kanadska korporacija Magna-Steyr, ki ima glavno tovarno v avstrijskem Gradcu, je v neposredni bližini Maribora, v Hočah, že zgradila lakirnico. Zdaj obstaja možnost, da bo gigant k nam preselil še svojo celotno proizvodnjo. Razlog za to so po poročanju avstrijske ORF in tiskovne agencije STA višji okoljski davki, ki jih v Avstriji napoveduje nova modro-zelena koalicija.

"Ne gre pozabiti, da smo v bližini Maribora že zgradili partnersko tovarno, ki je vsekakor sposobna prevzeti dodatno delo," je dejal predsednik Magne Europe Günther Apfalter. Poudaril je sicer, da ne želi, da bi bile njegove izjave razumljene kot grožnja: "Ne gre za grožnjo. Je pa slovenska tovarna od Gradca oddaljena le 75 kilometrov. Vmes je le geografska meja."

Večji del avstrijske industrije je svežnju predlogov sicer naklonjen, saj na eni strani predvideva občuten upad davka na dohodek pravnih oseb, hkrati pa tudi nižjo obdavčitev plač delavcev. Predlogi vlade, ki je prisegla v torek, bodo tako najbolj prizadeli le podjetja, ki s svojo dejavnostjo močno vplivajo na okolje. Obremenitev bi se v tem primeru prenesla na Slovenijo, ki je sicer v letu 2018 zabeležila upad izpustov toplogrednih plinov, hkrati pa bi to prineslo tudi kar nekaj novih delovnih mest. Ob koncu leta 2018 je namreč Magna-Steyr v Gradcu zaposlovala 12.000 ljudi, če pa bi prišlo do selitve, je pričakovati, da bi se v Hoče preselila le proizvodnja, ne pa tudi razvojni del.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja