Renault in Nissan naj bi nadgradila sodelovanje

30. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Morebitna združitev bi le še nadgradila leta 1999 začeto partnerstvo med obema podjetjema.

Avtomobilskemu svetu se obeta novo združevanje proizvajalcev. To bo, kot kaže, še precej večje kot pred štirimi leti, ko sta se z nakupom 100-odstotnega deleža v podjetju Chrysler združili podjetji Fiat in Chrysler. A če je šlo v tem primeru bolj kot ne za prevzem, gre v primeru nove združitve za nadgradnjo že obstoječega sodelovanja. Skupno pot pod isto streho naj bi namreč nadaljevala francoski Renault in japonski Nissan.

Informacijo o morebitni združitvi je prvi objavil ameriški spletni portal Bloomberg, pri čemer pa špekulacij nobeno izmed podjetij za zdaj še ne želi komentirati. Je bila pa zato pomenljiva izjava Carlosa Ghosna, prvega moža podjetja Renault, ki je pred mesecem dni izjavil, da je zadovoljen s trenutnim sodelovanjem obeh podjetij in da si želijo povezavo med njima v prihodnjih desetih letih še bolj 'zacementirati'.

Ghosen najverjetnejši prvi mož (morebitnega) novega podjetja

Renault in Nissan sta začela sodelovati leta 1999, pri čemer pa ima Renault že zdaj v podjetju Nissan 43-odstotni lastniški delež. Japonska družba je na drugi strani 15-odstotna lastnica francoske avtomobilske znamke. Če bi se združitev zgodila, se sicer kot najverjetnejša omenja možnost, da bi bila ustanovljeno novo krovno podjetje, znotraj katerega bi nato obe znamki še vedno proizvajali lastne avtomobile.

V morebitno združitev znamk bi se sicer lahko vmešali tudi vladi obeh držav, predvsem Francije, ki je hkrati tudi 15-odstotna lastnica znamke Renault in ima tako znotraj podjetja precejšen vpliv na tovrstne odločitve. Poraja se tudi vprašanje, kje bi bil, če bi se združitev zgodila, sedež novega podjetja. Bi bil v eni izmed obeh držav, od koder prihajata obe podjetji, ali pa bi se zgledovali po Fiatu in podjetje odprli v tretji, neodvisni državi?  

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"