Se eden najbolj prepoznavnih Lotusov vrača med žive? Objavljeni so prvi obrisi novinca

28. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Lotus napoveduje kar tri nove avtomobile, o enem zaenkrat še nis znanih nobenih podrobnosti.

Pred kratkim so pri Lotusu objavili novico, da so iz njihove proizvodne dvorane zapeljali še zadnji trije primerki sedaj že upokojenih modelov Elise, Exige in Evora. Britanska znamka je namreč že pred časom naznanila, da se poslavlja od bencinsko gnanih avtomobilov in da je trenutno v proizvodnji še zadnja generacija vozil s tovrstnimi pogonskimi sklopi, na čelu z modelom Emira. A pri Lotusu ne počivajo, novosti je vse več.

Preberite še: Po 26 letih pri Lotusu potegnili črto...

Zadnja je skupen projekt med Lotusom in podjetjem Britishvolt. Slednje bo namreč z avtomobilsko znamko iz Hethela razvijalo nove tehnologije na področju električnih pogonov. Ob tem bo še posebna pozornost namenjena izdelavi novih generacij baterijskih sklopov ter posledično tehnologiji hitrega polnjenja, optimizacije sklopov z vidika optimiziranja količine energije, ki jo lahko shranjujejo in pa zniževanju mase baterij.

Nov projekt je bil sicer načrtovan že nekaj časa, zajet je bil namreč tudi v 100 milijonov britanskih funtov vrednem načrtu prestrukturiranja podjetja. V sklopu tega načrta je tudi prenova proizvodnih obratov, ki jih je prinesel konec proizvodnje treh, v začetku omenjenih modelov.

»Pri Lotusu z zadovoljstvom najavljamo sodelovanje s podjetjem Britishvolt, s katerim bomo razvili novo tehnologijo za izdelavo baterijskih sklopov ter tako pokazali zmogljivosti, ki jih lahko prinašajo električni športniki znamke Lotus. To so prvi koraki na poti do novih povsem električnih avtomobilov in korak naprej na poti k trajnostno pridobljeni in obnovljivi električni energiji, shranjeni v baterijah,« je dejal Matt Windle, izvršni direktor Lotusa.

'Esprit', Type 132 in ...

Hkrati z napovedjo o sodelovanju pa so pri Lotusu razkrili tudi skico prihajajočega novinca, ki zaenkrat še nima imena. Kljub temu pa je jasno, da so se pri Lotusu oblikovalci zgledovali po legendarnem modelu Esprit. Gre za avtomobil, ki so ga Britanci izdelovali dolgih 28 let, od leta 1976 pa vse do 2004, danes pa postaja vse bolj zaželena avtomobilska klasika. Klinasto oblikovana silhueta namreč jasno nakazuje podobnost med obema modeloma, ali bo tudi novinec nosil ime Esprit pa še ni znano.

Zato pa je znano, da električni športnik ne bo prva novost, ki jo bodo pri Lotusu predstavili v prihodnjih mesecih. To bo električni križanec, zaenkrat poznan po projektnem imenu Type 132, skupaj pa pri Lotusu pripravljajo kar tri električne novosti. O eni izmed njih tako prve podrobnost še vedno čakamo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja