Še en nesramen kitajski plagiat, skopirali so britansko ikono

Kitajski Beijing Estech Technology je želel spraviti na ceste električno kopijo originalnega Minija, vendar je BMW preprečil namero.

Torbice, elektronske naprave, avtomobili. Vse to so od slavnih evropskih in drugih svetovno uveljavljenih znamk že poskušali prekopirati na Kitajskem, kjer imajo očitno zelo razvite sposobnosti industrijskega vohunjenja. Med »žrtvami« plagiatorstva je bilo že kar nekaj znanih (in uspešnih) avtomobilov, kot so BMW X5, Smart Fortwo ali Toyota RAV4, a plagiatorji pravijo, da je to pravzaprav kompliment izvirnikom.

Morda so tako razmišljali tudi pri Beijing Estech Technology, že spomladi leta 2021 so namreč patentirali zasnovo majhnega električnega avtomobila, ki je videti kot Mini. In to ne kot aktualni model, ampak originalni Mini, ki so ga izdelovali od leta 1959 do 2000, v kultni obliki njegovega kreatorja Aleca Issigonisa.

Prve slike klona so se na spletu pojavile maja 2022. Od leta 1994 so pravice blagovne znamke Mini v rokah BMW in v Münchnu ob nameri kitajskega podjetja seveda niso bili prav dobre volje.  Zadeve so se lotili odvetniki, ki so zahtevali razglasitev patenta za ničnega in neveljavnega in kitajske oblasti so jim ugodile.

Pravzaprav sta si izvirnik in ponaredek izjemno podobna. Enaki okrogli žarometi, skoraj enaka maska ​​hladilnika z značilnimi navzdol potegnjenimi vogali, kljuke vrat in oblika stekel so praktično enaki. Kitajski Mini bi vozil na elektriko, a s takšnim pogonom ga imajo v aktualni izvedbi tudi  Bavarci. Zdaj ima Beijing Estech Technology tri mesece časa, da se pritoži na odločitev o zavrnitvi patenta, potem pa bo znana usoda kitajskega Minija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja