Še ena balkanska država bo kmalu na avtomobilskem zemljevidu

Nemški proizvajalec električnih avtomobilov E-Go načrtuje tovarno v Severni Makedoniji, obratovati naj bi začela konec leta 2024, v njej bodo zaposlili do 900 delavcev

Kot kaže bo Severna Makedonija še ena od držav naslednic nekdanje Jugoslavije, kjer bo začela obratovati avtomobilska tovarna. Odločitev za lokacijo novega proizvodnega obrata  so sprejeli pri nemškem proizvajalcu majhnih električnih avtomobilov  E-Go iz Aachna, ki poleg matične tovarne gradi še eno manjšo na Madžarskem. V tretji tovarni v Severni Makedoniji bodo letno izdelali 30.000 avtomobilov, v novem proizvodnem obratu, ki ga bodo zagnali konec leta 2024 bo zaposlenih do 900 delavcev, ni pa še znano, kateri model je predviden za proizvodnjo.

Trenutno imajo namreč v programu samo en model, 3,35 metra dolgi trivratni avtomobil s štirimi sedeži, E-Wave X, ki z  zunanjo podobo spominja na manjše urbane križance. Poganja ga zadaj nameščeni električni motor s 57 ali 80 kilovati, njegov navor pa  se prek brezstopenjskega samodejnega menjalnika. E-Wave X doseže najvišjo hitrost 125 kilometrov na uro, s polno baterijo pa je mogoče prevoziti od 171 do 240 kilometrov.

Mestnega »električarja« so predstavili v začetku maja in na prvo soočenje z javnostjo ga je pripeljal kar ambasador znamke, nogometni zvezdnik Neymar. Avtomobil je mogoče rezervirati prek spleta, v Nemčiji je osnovna cena okoli 25.000 evrov. Podjetje E-Go, ustanovljeno leta 2015, je imelo v preteklosti kar precej težav, nato pa je v lastniško strukturo vstopil nizozemski finančni sklad in stabiliziral poslovanje.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja