Se jih še spomnite? Ta obvezni 'dodatek' praznuje 40 let

30. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Neprestan trud na področju varnosti najmlajših učencev se bogato obrestuje.

Čez dva dni se bo v Sloveniji (in drugod) pričelo novo šolsko leto, kar pomeni, da se otroci vračajo na ceste. V tem letu bo v osnovnošolske klopi zakorakalo 194.554 učencev, 20.797 od tega pa bo prvošolcev. Slednji pa se bodo tako prvič začeli nekoliko bolj intenzivno soočati s prometom. Prav zato in zaradi dejstva, da še ne morejo dobro dojemati dogajanja in hitrosti avtomobilov na cesti, so prvošolci najbolj ranljiva skupina posameznikov na cestah in je nanje zato potrebno opozoriti druge udeležence v prometu.

Za to nalogo pa že kar 40 let skrbijo rumene rutice. In ne, ne gre zgolj za nekaj, kar je priporočljivo, da otroci uporabljajo, pač pa gre za element, katerega uporaba je zakonsko obvezna. In njeni pozitivni učinki so, skupaj s preostalimi ukrepi, ki se jih na policiji in pridruženih organizacijah poslužujejo za večjo varnost otrok, še kako opazni!

V Sloveniji smo namreč med primerjalnima letoma 2011-2013 in 2018-2020 dosegli kar 66-odstotni upad števila smrtnih žrtev na cestah med otroki, s čimer se Slovenija na tem področju uvršča med najvarnejše države v Evropi. V omenjenem obdobju se je namreč število smrtnih žrtev med otroki v EU zmanjšalo za 31 odstotkov. V lanskem letu so sicer na naših cestah življenje izgubili le trije otroci, mlajši od 14 let, prav toliko pa tudi v starostni skupini od 14 do vključno 17 let.

Preberite še: Bliža se začetek novega šolskega leta: kje bo šel vaš otrok varno samostojno v šolo? Tukaj je digitalni načrt!

»Skoraj 20.800 učencev bo v četrtek šolsko pot prehodilo prvič, zanje je to povsem nova izkušnja, zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu. Starše in skrbnike naprošamo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za vse življenje,« opozarja Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa.

»Opozarjamo tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole, ki pomembno prispeva k varnosti otrok. Letos obeležujemo že štiri desetletja od zakonske uvedbe rumene rutice. Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil, v prometu so nepredvidljivi. Vsi skupaj zato z največjo mero odgovornosti soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu!«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja