Moštva iz F1 kmalu tudi v formuli E? Prva pogodba že podpisana

13. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli
Moštva iz F1 kmalu tudi v formuli E? Prva pogodba že podpisana (foto: FIA)
FIA

Postavlja se vprašanje, kaj to pomeni za ekipo, ki trenutno nastopa v seriji formula 1.

Svetova formule E in formule 1 sta bila doslej dva povsem ločena svetova. S popularizacijo in vedno večjim zanimanjem avtomobilskih proizvajalcev za nastopanje pa se posredno povezujeta tudi obe seriji. Po tem, ko je minulo sezono v serijo vstopil Mercedes-Benz je namreč pred dnevi namero o sodelovanju v seriji v prihodnjih letih podpisala še britanska dirkaška ekipa McLaren Racing.

Z omenjeno potezo so si pri McLarnu zagotovili možnost, da bodo, če bodo seveda želeli, v sezoni 2022/2023, ko bodo v polno rabo prišli dirkalniki tretje generacije. Tudi tedaj, v deveti sezoni nove dirkaške serij bo namreč število ekip, ki bodo lahko nastopale v karavani omejeno na 12 moštev oziroma 24 dirkalnikov.

»Že dlje časa podrobno spremljamo dogajanje v formuli E ter hkrati spremljamo njen napredek in smer, v katero se razvija. Priložnost, da si zagotovimo možnost nastopanja v seriji in možnost, da postanemo del tega sveta po koncu uporabe dirkalnikov druge generacije, nam daje možnost, da se odločimo, ali je formula E dirkaška platforma, kjer se želimo pojavljati v prihodnosti,« je dejal Zak Brown, generalni dirketor McLarnovega dirkaškega oddelka.

Ali to pomeni, da se bo McLaren po letu 2023 poslovil od formule 1? Najverjetneje ne, vsaj ne z letom 2023, saj je ekipa avgusta lani podpisala pogodbo, po kateri se zavezuje, da bo v kraljici motošporta nastopala vsaj do konca leta 2025. Sicer pa je McLaren v različnih serijah, tudi sočasno nastopal že v preteklosti. Nenazadnje smo njihove dirkalnike lahko spremljali tudi v serijah Le Mans in Indy.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja