Še pred koncem leta na preizkusu kar 14 avtomobilov, tudi ostareli Volkswagnov model. Preverite kako se je odrezal

7. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli

Za razliko od zadnjega preizkusa je bilo kar nekaj štiric.

Pred časom smo poročali, da so pri organizaciji Euro NCAP izvedli zadnji krog preizkusnih trkov letos, ki je bil hkrati tudi eden najbolj obsežnih doslej. A komisarji organizacije so imeli v koledarju še en obsežen test pred uvedbo novih in strožjih pravil. Te, kot je znano, prihajajo v prihodnjem letu, danes pa so objavili ocene preizkusnih trkov kar 14 avtomobilov - med njimi tudi nekaj starih, oziroma po avtomobilskih merilih 'zelo starih' znancev.

A še pred tem se lahko posvetimo nekaterim popolnim novincem v Evropi, saj tudi teh tokrat ni manjkalo. Komisarje je navdušil ameriški električni Lucid Air, enako oceno pa so dobili tudi novinci z vzhoda, in sicer mestni križanec Cherry Omoda5, veliki enoprostorec Maxus Mifa 9 koncerna SAIC, ki se je tokratnega testiranja udeležil tudi z nekdaj 'britansko' znamko MG, oziroma modelom MG 4. Tudi slednji je dobil najvišjo oceno.

Preberite še: Legendarna nemška avtomobilska znamka se znova poslavlja

Petice pa se tu še ne končajo. Prejeli so jih namreč tudi Volkswagen Amarok in tehnološki brat z imenom Ford Ranger, Volkswagen ID. Buzz, Lexus RX, Land Rover Discovery sport, Škoda Octavia in Mercedes-Benz GLC. S tem so nadaljevali trend najvišjih ocen, ki je prevladoval čez celotno letošnje leto. Niso pa najvišje ocene prejeli vsi preizkušeni avtomobili.

Avtomobili znamk Citroën in Peugeot tako že lep čas niso prejeli najvišje ocene in tudi C4 X (ki temelji na modelu C) ter 408 (pri katerem so kot osnova služili rezultati modela 308) sta prejela le štiri zvezdice. Enako oceno sta na drugi strani prejela tudi dva povratnika Ford Puma in Volkswagen Touran. Oba že nekoliko priletna modela sta se na testu pojavila po manjši posodobitvi, do najvišje ocene pa ju je ločil nekoliko slabši rezultat pri zaščiti odraslih potnikov. A tudi 75 oziroma 77 odstotkov točk na tem področju nikakor ni slab rezultat.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"