Še tretji Taycan ponuja kombinacijo (potovalne) športnosti in uporabnosti

17. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Kot da bi pri Porscheju še dodatno želeli poudariti dejstvo, da bosta v prihodnjih letih bencinski in električni pogon postala vsaj enakovredna, pa so na avtomobilskem salonu v Los Angelesu poleg najbolj zmogljivega  serijskega Caymana v zgodovini predstavili še tretjo karoserijsko izvedenko električnega Taycana. Po limuzinski izvedbi in karavanski s terenskim pridihom sedaj v ponudbo prihaja še čisto pravi, tako imenovani shooting brake kombi.

Po zgledu Panamere bo tudi tretji Taycan nosil oznako Sport Turismo, dejansko pa gre za, z vidika silhuete za bolj ali manj enak avtomobil kot pri Cross Turismu, kar pomeni tudi enako uporabnost v kabini, a hkrati brez zaščitnih karoserijskih dodatkov. Enaka kot pri limuzinski izvedbi je tudi oddaljenost karoserije od tal. Od slednjega sicer ponuja za 45 milimetrov več prostora v predelu glave v drugi vrsti in pa do 1.200 litrov prtljažnega prostora.

Legendarna oznaka tudi za elektriko

Posebna novost, ki jo Porsche prinaša je sicer nova panoramska streha s funkcijo Sunshine Control. Gre za na prvi pogled klasično stekleno streho, ki pa je napolnjena s tekočimi kristali, občutljivimi na električne signale. S pritiskom na gumb je tako mogoče poskrbeti, da steklo iz popolnoma prosojnega postane povsem zatemnjeno (ali pa le deloma), pri čemer pa je propustnost mogoče nastavljati posamično v devetih ločenih predelih.

No, omenjena novost je na voljo le v Taycanu GTS. Tudi v tem primeru gre za novost v ponudbi, ki se bo na ceniku nahajala nad različico 4S in pod različico Turbo. Kljub temu je opremljen z bolj športnim vzmetenjem kot izvedba 4S, poleg tega pa prinaša skupno sistemsko moč dveh elektromotorjev v višini 440 kilovatov (598 'konjev') in pa kombiniran električni doseg od 424 do 504 kilometre z enim polnjenjem. Taycan GTS bo sicer v Nemčiji stal vsaj 131.834 evre (upoštevajoč davek na dodano vrednost), izvedba Sport Turismo pa bo dražja za slabega tisočaka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol