Sektorsko merjenje hitrosti: Do uvedbe (očitno) le še nekaj tednov, tu so lokacije, nekatere povsem nove

6. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli

V projekt tokrat že od samega začetka nekoliko bolj vpeta tudi slovenska policija.

Projekt sektorskega merjenja hitrosti na slovenskih avtocestah ima že precej dolgo brado. Po ukinitvi oziroma zaključku testnega obdobja leta 2017 naj bi bil stalen sistem vzpostavljen junija sledeče leto. A zapleti, ki so sledili na več ravneh, tudi na pristojnem ministrstvu so projekt povsem zaustavili in sektorskega merjenja hitrosti tako vse do danes slovenske avtoceste še vedno niso prejele. Zdi pa se, da je realizacija sedaj resnično zelo blizu.

Preberite še: Dars umika pokvarjen sistem za sektorsko merjenje hitrosti in dodaja sedem novih

Na Darsu so nam namreč potrdili, da je v pripravi razpis za izbiro ustreznega kandidata, ki bo poskrbel za postavitev vse potrebne opreme. Gre za projekt v vrednosti 1,8 milijona evrov, sistemi za sektorsko merjenje hitrosti pa bodo postavljeni na osmih lokacijah po celotnem avtocestnem križu.

Tudi za Gorenjsko in Prekmurje

V nov načrt postavitve so tako dodali še gorenjsko avtocesto in sicer odsek med Šmartnim in Vodicami. Poleg tega pa bodo sistemi za sektorsko merjenje postavljeni še na naslednjih odsekih: Unec–Razdrto, Logatec–Vrhnika, višnjegorski klanec, odsek čez Trojane, Arja vas–Celje, Slovenske Konjice–Fram in Sv. Jurij ob Ščavnici–Vučja vas. Posledično to pomeni, da bo sistem vzpostavljen tudi na prekmurski hitri cesti.

Izbrane odseke so na Darsu izbrali v sodelovanju s slovensko policijo in glede na to, kje najpogosteje prihaja do kršitev najvišje dovoljene hitrosti oziroma do prometnih nesreč. Policija je tako že od začetka nekoliko bolj vpeta v projekt, tako pa bo ostalo tudi v nadaljevanju, saj bo Dars podatke takoj posredoval oddelku avtocestne policije, ki skrbi za nadzor nad samodejnimi merilniki hitrosti.

Kdaj natanko bodo prvi sistemi postavljeni na Darsu – kjer bodo poskrbeli za nakup vse potrebne opreme – še ne vedo, pričakujejo pa, da se bo po njihovi zaslugi močno povečala varnost na avtocestah, hkrati pa tudi pretočnost.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol