Senzorji za zaznavo otrok kmalu obvezni v vseh novih avtomobilih?

19. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
Senzorji za zaznavo otrok kmalu obvezni v vseh novih avtomobilih? (foto: Hyundai)
Hyundai

Novost bi kmalu lahko uvedli tako v ZDA in v Evropi.

Ko pridemo do vprašanja asistenčnih in varnostnih tehnologij v avtomobilih smo načeloma vajeni tega, da za razvoj določenih sistemov običajno poskrbi trg oziroma proizvajalci sami. Če pomislimo: opozorilniki za vozilo v mrtvem kotu ali pa nenazadnje senzorji za vzvratno vožnjo so bili denimo še pred leti rezervirani za prestižne avtomobile, danes pa so razširjeni tudi v najbolj dostopnih avtomobilih na trgu. Vseeno pa pri uvajanju novosti včasih pomaga tudi zakonodaja.

Nedolgo tega je na Hrvaškem tako javnost razburila vest, da je oče štiriletno hčer pozabil v na soncu parkiranem avtomobilu, ta pa je zaradi vročine v vozilu kasneje v bolnišnici umrla. Takšnih primerov pa je vsako leto kar nekaj širom Evrope in drogod po svetu, a kot vse kaže so se pristojni odločili ukrepati proti temu.

Večina še brez rešitev

Čeprav večina avtomobilskih proizvajalcev tej tehnologiji do sedaj še niso namenili pretirane pozornosti, naj bi evropski zakonodajni organi po poročanju portala Automotive news Europe že razmišljali o uzakonitvi sistema za opozarjanje na prisotnost otrok na zadnjih sedežih. Nov zakon naj bi sicer v prakso vstopil do leta 2022, ko naj bi za njegovo prisotnost točke začela podeljevati (ali odvzemati) tudi organizacija Euro NCAP.

Na govorice naj bi se sicer že odzvali tudi avtomobilski proizvajalci, ki po večini že iščejo različne rešitve, s katerimi bi zadovoljili zakonodaji. So pa tu tudi že nekateri, ki tovrstne rešitve že dlje časa ponujajo svojim kupcem. Najdlje to počne General Motors, verjetno najbolj dovršena pa je Hyundaijeva rešitev, ki je na voljo v modelu Santa Fe. Ta namreč ne le, da sproži opozorilni zvočni signal v primeru, da se zadnja vrata po zaustavitvi in pred zaklepanjem niso odprla, če je kateri od zadnjih sedežev zaseden, pač pa z ultrazvočnimi senzorji preverja morebitno premikanje znotraj vozila.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"