Severni sosedi zaostrili kazni! Lahko ostanete brez avta!

6. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli
Severni sosedi zaostrili kazni! Lahko ostanete brez avta! (foto: Profimedia)
Profimedia

Po lanskih zaostritvah prometnih kazni bi v prihodnjem letu lahko dobili še ostrejše.

Avstrija velja za eno izmed prometno bolj varnih držav v Evropski uniji. V lanskem letu so naši severni sosedi zabeležili 40 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev (Slovenija 54; najmanj jih je s 17 žrtvami zabeležila Malta, največ z 90 žrtvami na milijon prebivalcev Romunija), kar pa očitno še vedno ni rezultat, ki bi zadovoljil tamkajšnje oblasti. Po lanskoletnem povišanju kazni za prekoračitev hitrosti se namreč, kot vse kaže, pripravljajo na vse strožje ukrepe.

Novi ukrepi naj bi ciljali predvsem na tiste voznike, ki izrazito prekoračijo največjo dovoljeno hitrost. V primeru, da bi v naselju prekoračili hitrost za 60 kilometrov na uro, bi vam tako po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina policisti za dva tedna zasegli avtomobil. Enaka kazen bi vas - poleg visoke denarne kazni jasno - doletela, če bi največjo hitrost za 70 kilometrov na uro presegli zunaj naselja.

Preberite še: Tako bodo v Rusiji nadomestili odsotnost evropskih dostavnikov

A to še ni vse. Če bi največjo dovoljeno hitrost v naselju presegli za 80, izven naselja pa za 90 kilometrov na uro (kar pomeni, da bi recimo vozili 180 kilometrov na uro po regionalni cesti ali 220 po avtocesti), bi se morali brez opozoril posloviti od avtomobila. Tega bi namreč na policiji zasegli in prodali na dražbi. Ob tem ni znano, kam bi šel iztržen denar, najverjetneje pa bi se stekel v državni proračun.

V Avstriji želijo z novim ukrepom, ki bi lahko stopil v veljavo prihodnje leto, stopiti na prste predvsem posameznikom, ki se udeležujejo nelegalnih cestnih dirk, pri katerih zlahka izgubijo nadzor nad vozilom. In takšnih primerov nikakor ni malo. Neuradno namreč v Avstriji zabeležijo med 400 in 450 prekrškov, pri katerih bi policisti lahko izvedli zgoraj omenjena ukrepa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja