Škoda dobiva nov model

12. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli
Škoda dobiva nov model (foto: Škoda)
Škoda

Navdih so Škodini možje tokrat našli v irski gelščini

O elektrifikaciji in načrtih posameznih znamk na omenjenem področju lahko beremo skorajda vsak dan, saj se načrti ves čas spreminjajo. A eno so zgolj napovedi in cilji, drugo so končni izdelki. In prav Škoda se sedaj pripravlja na to, da bo svoje obljube iz besed prenesla v dejanja. Po hibridnih Octavii in Superbu ter električnem Citigoju sedaj namreč na ceste prihaja še prvi avtomobil, zasnovan izključno za električni pogon.

Enyaq je ime, ki ga bo Škoda v prihodnjih mesecih uvedla v svoj katalog. To naj bi se zgodilo še letos, ime pa izvira iz irske gelščine, jezika, ki so ga irski prebivalci kot glavni jezik uporabljali do 17. stoletja. Enya ali Ethne namreč pomeni bistvo, duh ali pravilo. S tem so se nekoliko oddaljili od dosedanjega poimenovanja svojih križancev. Kamiq, Karoq in Kodiaq, imena dosedanjih križancev znamke Škoda, namreč korenine črpajo iz jezika Inuitov.

Novi križanec, ki na trg po mnenju Škode prihaja v ravno pravem času razcveta okoljskega aktivizma ter novih trendov, vezanih na ozaveščenost, bo sicer izdelan na Volkswagnovi platformi MEB. In čeprav o tem, kdaj bo serijski avtomobil predstavljen splošni javnosti, še ne poroča, je povsem mogoče pričakovati, da se bo to zgodilo že čez slab mesec dni na avtomobilskem salonu v Ženevi, kjer bo Enyaq tako tudi osrednja atrakcija znamke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol