Škoda in Volkswagen sedaj še bolj povezana: to je sprememba, ki napoveduje novosti

18. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

Povezava obeh znamka bo Škodi še povečala pomen znotraj koncerna.

Znamki Škoda in Volkswagen sta neločljivo povezani že preko 30 let. Tedaj se je namreč nemški velikan odločil za nakup hirajoče češke znamke in poskrbel za njeno popolno transformacijo. Ta se je pokazala s prihodom prve generacije Octavie, danes enega najbolj priljubljenih modelov znamke in enega najbolj priljubljenih modelov v segmentu C nasploh.

Preberite še: Neuradno: Volkswagen Passat še sedmič dobiva zeleno luč

Razlog za uspeh Octavie in modelov, ki so sledili je v tem, da so ponudili tehniko aktualnega Volkswagen Golfa, a v povsem drugačni podobi. S tem so začeli povezovati obe znamki, kar je seveda pocenilo razvoj novih modelov, povezanost pa bo sedaj še nekoliko večja. Pri Volkswagnu so se namreč odločili in iz mesta predsednika nadzronega razrešili Murata Aksela, ter na njegovo mesto postavili Thomasa Schäferja.

Povezava pomembna za Passata, Superba in platformo A0

Aksel bo sicer še vedno ostal član nadzornega sveta, vseeno pa je menjava zanimiva, saj Schäfer še naprej ostaja hkrati tudi generalni direktor Volkswagnovega oddelka osebnih avtomobilov. 

„Na ravni skupine je Škoda odgovorna za trge v razvoju, kot sta Indija in Severna Afrika, ter za projekte, kot je razvoj naslednje generacije vozil VW Passat in Škoda Superb. Njena odgovornost za globalno platformo MQB A0 prav tako kaže, kako močno je blagovna znamka uveljavljena v skupini. Znotraj skupine blagovnih znamk Škoda, Seat in Volkswagen ima Škoda ključno vlogo, njeno strokovno znanje pa bo pomembno prispevalo k izkoriščanju potenciala sinergije. Cilj je jasen: znatno in trajnostno zmanjšati stroške in kompleksnost s tesnim sodelovanjem med blagovnimi znamkami,“ je dejal Schäfer.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol