Škoda poustvarja koncept družinskega avtomobila z revolucionarno novostjo

15. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil omogoča sočasen prevoz do sedmih potnikov - a na nekoliko drugačen način, kot smo bili vajeni doslej.

Češka Škoda je vselej veljala za znamko, ki je nagovarjala družine, zato je skoraj nenavadno, da nikoli ni predstavila pravega enoprostorca. No, zamujeno so dodobra nadoknadili s prihodom križancev, imajo namreč kar tri bencinsko gnane, po vrhu tega pa še enega električno gnanega – v dveh karoserijskih izvedbah. Očitno pa je na poti še eden, ki bo najbolj družinsko usmerjen doslej. Napoveduje ga koncept Vision 7S.

Novi koncept, ki ga je Škoda z zabrisano fotografijo napovedala že pred časom, prinaša povsem novo zasnovo kabine. Ta bo zasnovana po sistemu 2+2+2, poleg tega pa bo na sredinskem grebenu lahko nameščen še poseben otroški stol, ki bo nasajen nekoliko višje in usmerjen v nasprotno stran vožnje.

Preberite še: To so odbiti fantje s Prekmurja, ki v svoji delavnici delajo prave čudeže (preverite to noro zbirko jeklenih lepotcev)

Kot pojasnjujejo pri Škodi so se za omenjeno rešitev odločili iz varnostnih razlogov, saj omenjeni položaj velja za najbolj varnega v primeru prometne nesreče. Ali je omenjeni otroški sedež mogoče odstraniti pri Škodi sicer ne razkrivajo.

Več bo znanega septembra

Otroški stolček pa je le ena izmed pomembnih novosti, ki jih prinaša novinec. Pravzaprav je na novo oblikovana celotna notranjost, kjer po besedah oblikovalcev kraljuje minimalizem, opazen v vseh sferah, od horizontalne armature naprej. Oblika je, kot poudarja glavni oblikovalec, Oliver Stefani, podrejena uporabnosti, avtentičnosti in prostornosti.

Ob zgoraj naštetem je velik poudarek namenjen tudi uporabniški izkušnji. Potniki v drugi in tretji vrsti bodo tako recimo imeli na voljo nosilce za namestitev multimedijskih naprav, vozniku pa bo na drugi strani na voljo volanski obroč, opremljen s haptičnimi tipkami. Ta se bo, ko bo avtomobil parkiran ali pa se bo polnil ob izbiri konfiguracije notranjosti 'Relax' skupaj z armaturno ploščo pomaknil naprej in vozniku omogočil, da se v času trajanja postanka povsem sprosti.

Vison 7S bo veljal za enega najpomembnejših avtomobilov v zgodovini Škode po tem, ko je češka znamka postala del koncerna Volkswagen. Kako bo videti v praksi pa bomo videli septembra, ko ga bodo pri Škodi predstavili skupaj z novo podobo znamke.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel