Škoda Vision RS bo ekološko naravnana športna kombilimuzina

27. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Za pogon bo skrbel hibridni pogonski sklop, samo na elektriko pa bo mogoče prevoziti do 70 kilometrov.

Podrobnosti o vseh novostih, ki jih Škoda namerava predstaviti na avtomobilskem salonu v Parizu, se počasi razkrivajo. A če gre tako pri Karoqu Scout in Kodiaqu RS 'le' za nadgradnjo serijskih modelov, je model Vision RS povsem nov avtomobil v Škodini ponudbi, zato češka znamka javnosti še vedno servira le skice prototipa, ki bo premiero doživel v francoski prestolnici. So pa zato nekoliko bolj odprti z informacijami o pogonu avtomobila. Tega bo namreč poganjal hibridni pogonski sklop.

Pogonski sklop novinca bo tako sestavljen iz že poznanega 1,5-litrskega turbo-bencinskega motorja z močjo 150 'konjev' (110 kilovatov) in elektromotorja, ki samostojno proizvede 75 kilovatov moči. Skupno se bo tako na kolesa prenašalo 180 kilovatov, ki bodo tako omogočali pospeške do 100 kilometrov na uro v 7,1 sekunde. Podatka o najvišji hitrosti pri Škodi (še) ne želijo razkriti.

Baterija, ki bi lahko zadoščala številnim dnevnim potrebam

Poleg športnega bo imel Vision RS 'zelen' značaj. Avtomobil bo namreč kljub zmogljivemu pogonskemu sklopu po zaslugi elektromotorja le malo vplival na okolje. Na vsak prevožen kilometer naj bi tako v zrak spustil le 33 gramov ogljikovega dioksida, po zaslugi baterijskega sklopa s kapaciteto 13 kilovatnih ur pa naj bi avtomobil omogočal do 70 kilometrov električne avtonomije. Baterijski sklop bo sicer mogoče polniti na električni polnilnici (sistem hitrega polnjenja ni predviden, v normalnem načinu pa bo za napolnitev treba počakati 2 uri in pol) oziroma z rekuperacijo zavorne energije.

Kot smo že pred kratkim omenili, pa bo Škoda poskrbela za čim manjši vpliv na okolje tudi pri izdelavi notranjosti. Sedežne prevleke bodo tako iz alkantare in 100-odstotno recikliranega poliestra, pri izdelavi tekstilnih preprog pa so pri Škodi uporabili vlakna iz listov ananasa. Športen značaj ob tem ne bo trpel, saj bodo sedeži športno naravnani, športen pa bo tudi trikrak volanski obroč s prirezanim spodnjim robom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"