Škodin Kamiq razkriva prve obrise

30. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Evropska različica modela Kamiq, o kateri je znanih že precej podrobnosti, bo od svoje kitajske izvedbe tudi precej bolj tehnično napredna.

Le še nekaj tednov nas loči do avtomobilskega salona v Ženevi, s tem pa tudi do kar lepega števila avtomobilskih novosti, katerih prihod so proizvajalci v preteklih tednih že napovedali ali pa bodo to v bližnji prihodnosti še storili. Med njimi je še zadnji križanec v Škodini ponudbi, najmanjši brat modelov Kodiaq in Karoq, za katerega smo pred kratkim izvedeli, da se bo (tako kot njegov kitajski brat) imenoval Kamiq.

Istoimenskemu bratu iz Kitajske pa bo, kot kaže, evropski model podoben tudi karoserijsko. Škoda je namreč (kot zadnje čase pri češki znamki veleva praksa) danes, nekaj tednov pred uradno predstavitvijo, predstavila skice novinca, s pomočjo katerih si tako lahko ustvarimo že precej jasno sliko o tem, kako bo videti serijski avtomobil, ko bo z njega padla tančica in bo prvič postavljen na pogled javnosti.

Robustnega videza, a nikakor ne terensko naravnan

Pri Škodi pojasnjujejo, da so pri oblikovanju najmanjšega križanca v ponudbi želeli ustvariti avtomobil, ki ne bo videti majhen, ampak močan. Temu primerno so mu namenili nekoliko bolj športno oblikovano linijo strehe, večja kolesa, visoko postavljen pokrov motorja, za 'terenski' videz pa bodo ne nazadnje poskrbeli v sivo obarvan spojler na spodnjem robu sprednjega odbijača in drugi v sivo odeti karoserijski dodatki okrog vozila.

Ena izmed glavnih posebnosti evropskega Kamiqa v primerjavi z (nekoliko bolj skromno opremljenim) kitajskim pa bodo njegovi žarometi. Ti bodo namreč svetili v LED-tehniki, kot poudarja glavni Škodi oblikovalec, Oliver Stefani, pa bo hkrati Kamiq prvi model znamke, kjer bodo dnevni žarometi ločeni od glavnega snopa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja