Škodin najmanjši križanec premierno v Ženevi; ime mu bo Kanuq

16. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Na prvi pogled se sodeč po žarometih od prototipa Vision X ne bo pretirano razlikoval.

Češka znamka Škoda je z vstopom v razred športnih terencev z modelom Kodiaq zadela v polno, to je zdaj že jasno. Pravilnost odločitve je nato potrdil njen lani predstavljeni mlajši brat, model Karoq. Z njima je Škoda ne le dobila nekoliko boljši ugled na trgu, ampak je izboljšala prodajno statistiko, saj zadnja leta vsakič znova ruši rekorde iz prejšnjih let. V prihodnje pa bo za to skrbel še en model, ki ga glede na Seatovo Arono pričakujemo že kar lep čas. In naposled ga bomo končno spoznali.

Da Škoda pripravlja najmanjšega križanca v lastni ponudbi, je bilo dokončno razkrito spomladi 2018, ko so Čehi na avtomobilski salon v Ženevi pripeljali dodobra izdelan koncept, poimenovan Vision X. Ta bo predstavljal križansko alternativo Fabii, zaradi česar je pričakovati, da bo sledil njenemu zgledu na področju pogonskih agregatov, kar pomeni, da v ponudbi ne bo dizelskih motorjev. Bodo pa, kot je znano že od lani, na voljo bencinski motorji iz družine TSI, pozneje pa tudi motor s pogonom na zemeljski plin, lahki hibrid in celo električna različica avtomobila.

Kako se bo novinec imenoval, Škoda za zdaj še ni razkrila, zagotovo pa bo sledilo ustaljeni formuli, kar pomeni, da se bo začelo s črko K in končalo s črko Q. Takšna politika namreč že velja za modela Karoq in Kodiaq, pa tudi najmanjšega med križanci, rezerviranega izključno za kitajski trg, model Kamiq. Kot najverjetnejše se sicer omenja ime Kanuq. Novinec bo tako svoj debi doživel 5. marca na salonu v Švici, do takrat pa se lahko nadejamo še kar nekaj novic in podrobnosti o vozilu.