Slaba prodaja ni razlog za strah, pri Volkswagnu optimistični glede prihodnosti. Takšna so pričakovanja

28. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

Med razlogi za optimizem je precej boljša situacija na področju dobave polprevodnikov

Pred dnevi so pri Volkswagnu precej nepričakovano s položaja razrešili generalnega direktorja koncerna, Herberta Diessa, razlog za to pa je bil, kot je sedaj že povsem jasno, neproduktivnost oddelka za razvoj programske opreme, ki ga je vodil prav Diess. Kot posledica tega je namreč prišlo do zamujanja pri razvoju nekaterih vozil koncerna, med drugim tudi novega, povsem električnega Porscheja Maccan, ki bo na trg prišel vsaj z enoletno zamudo.

Preberite še: Herbert Diess nepričakovano zapušča krmilo Volkswagna, naslednik že znan

Težave Volkswagna pa se kažejo tudi drugod, med drugim tudi na finančnem področju. Koncern je namreč v drugem četrtletju letošnjega leta zabeležil kar 27,7-odstotni upad operativnega dobička, ki je tako znašal 4,7 milijarde evrov. To se je zgodilo kljub 3,3-odstotnemu porastu prihodkov od prodaje.

Ob tem je pomembno omeniti, da so se različne znamke, ki delujejo znotraj koncerna odrezale različno dobro, nadpovprečno uspešne so bile predvsem premijske znamke.Medtem ko je Volkswagnov operativni profit upadel za osem odstotkov, so pri Porscheju in Audiju zabeležili 22 oziroma kar 51-odstotni porast operativnega dobička. Po drugi strani je še vedno na zeleni strani tudi operativni dobiček v prvem polletju, ki znaša 13,2 milijardi evrov.

Kljub temu pa so pri Volkswagnu glede napovedi za prihodnje mesece izredno optimistični. Proizvodnja novih avtomobilov se je namreč v zadnjih tednih precej povečala, razlog za to pa je mogoče iskati v povečanju količine proizvodnje polprevodnikov na Kitajskem. Tam so se namreč omejitve proizvodnje zaradi covida znova nekoliko omejile, pričakovati pa gre, da bo tako tudi ostalo.

„V koncernu pričakujemo, da se bo delež proizvedenih avtomobilov v vseh segmentih normaliziral v drugi polovici leta, saj se situacija na področju proizvodnje polprevodnikov izboljšuje, v podjetju pa ob tem že čutimo ugodne trende na področju dobave sestavnih delov,“ je dejal glavni finančnik, Arno Antlitz. Do konca leta naj bi tako pri Volkswagnu zabeležili 13-odstotno rast prodaje novih vozil.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"