Prodaja novih avtomobilov v Sloveniji raste, kdo pa je na vrhu?

Prodaja novih avtomobilov v Sloveniji raste, kdo pa je na vrhu? (foto: Volkswagen, Škoda, Ford)
Volkswagen, Škoda, Ford

V prvi letošnji tretjini se je prodaja novih avtomobilov na slovenskem trgu okrepila za dobrih pet odstotkov, dostavnikov pa kar za zajetno petino.

Po prodajno izjemno slabem lanskem letu, se zdi, da se nad slovenskim avtomobilskim trgom postopoma jasni, čeprav je nad njim še vedno nekaj temnih oblakov. Po uradni statistiki, ki jo za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi Int. se je prodaja novih osebnih avtomobilov v prvih letošnjih štirih mesecih okrepila  za 5,05 odstotka, pri lahkih gospodarskih vozili pa celo za 21.29 odstotka.

Eni z minusom, drugi z zajetnim plusom

automedien portal

Slovenski kupci so od začetka januarja do konca aprila prvič registrirali 18.687 novih osebnih avtomobilov, medtem, ko jih je v enakeml lanskem obdobju registrske tablice prvič dobilo 17.788. Med znamkami se je kljub slabši prodaji razmeroma čvrsto obdržal na prestolu Volkswagen s 2.497 prodanimi avtomobili (v lanski prvi tretjini 2.711). Na drugem mestu je Škoda s 1.970 avtomobili (1.785), medtem ko je na tretji stopnički zmagovalnega odra Renault, pri katerem so s 1.695 avtomobili našli manj kupcev kot v enakem lanskem obdobju (1.958). V deseterico prodajno najmočnejših znamk so se razvrstili še Toyota, Peugeot, Hyundai, Kia, Dacia in prestižni Audi.

Na vrhu ostajajajo znana imena

Škoda Octavia

Škoda Octavia

Skoda Auto

Sicer pa so slovenski kupci še naprej najbolj zvesti avtomobilu, ki je bil najbolje prodajan že v lanskem letu, to je Škoda Octavia. Do drugega mesta se je pripeljal Renault Clio, na tretje pa se je uvrstil najmanjši francoski lev Peugeot 2008. V peterici najbolj priljubljenih sta še Toyota Yaris Cross in Dacia Duster.

Ob razmeroma zadržanem povečanju prodaje osebnih avtomobilov, je precej drugače pri lahkih gospodarskih vozilih, katerih prodaja je bila v letošnji prvi tretjini kar dobro petino višja kot lani. Prvič je bilo registriranih 3.094 dostavnikov, medtem ko so jih pretežno poslovni kupci lani  registrirali 2.551.

Ford

Na vrhu so že znana imena, zmagovalec prve tretjine je Renault s 71 vozili (lani v enakem obdobju 535), sledita Ford s 642 (486) in Volkswagen, kjer so prodali 442 vozil (348). Najbolje prodajani dostavnik je Ford Transit Custom, drugi Renault Master in tretji Fiat Ducato.

Preberite še: