Tuji avtoklubi svojim državljanom svetujejo, da se Sloveniji raje izognejo. Kaj je pri nas tako zelo narobe?

Primerjava med štirimi državami je pokazala, da imamo v Sloveniji najdražje avtocestne vinjete, cenejše so celo v pregovorno dragi Švici.

Tisti, ki po evropskih cestah potujejo z avtomobili, morajo za uporabo avtocest v Avstriji, Švici, na Češkem in Slovenijo kupiti ustrezno vinjeto, ki je v naštetih državah na voljo tudi v elektronski obliki. Cenovna primerjava pa je pokazala, da so med vsemi štirimi najdražje slovenske vinjete, čeprav imamo v naši državi najmanj avtocestnih kilometrov. Slovensko avtocestno omrežje obsega 625 kilometrov, na Češkem jih premorejo 775, v Švici 1.500 in v Avstriji 2.200.

ADAC

Avstrijska novost  je dnevna vinjeta

V Avstriji letna vinjeta, ki je za leto 2024 obarvana v "sončno rumeno", za avtomobile stane 96,40 evra, dvomesečna 28,90 evra, 10-dnevna pa 11,50 evra. Z letošnjim letom so Avstrijci uvedli novost - dnevno vinjeto za 8,60 evra. Vinjete za leto 2024 veljajo od 1. decembra 2023 do 31. januarja 2025 in so na voljo na približno 6000 prodajnih mestih v Avstriji in zunaj nje.

V Avstriji je od leta 2018 na voljo tudi digitalna vinjeta, ki je povezana z registrsko tablico vozila in jo je mogoče kupiti prek spleta pri avstrijskem avtocestnem podjetju ASFINAG, pa tudi pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC ali na bencinskih črpalkah, počivališčih ali mejnih prehodih. Obstaja tudi cestninska »naročnina«  ki se samodejno podaljšuje.

Kljub nakupu vinjete je treba za nekatere ceste v Avstriji, kot je na primer prelaz Brenner, plačati dodatno »cestnino«. To velja tudi za Tursko avtocesto (Tauernautobahn) proti Sazburgu, kjer je treba pred predorom Katschberg plačati 13,50 evra.

V Švico samo z letno vinjeto

ADAC

Za vožnjo po avtocestah v Švici morajo vozniki kupiiti letno vinjeto. Vinjeta za leto 2024/2025 je zelene barve z belo letnico. Cena je letos ostala nespremenjena pri 40 frankih (cena v drugih evropskih državah je 42 evrov). S 1. avgustom 2023 je Švica uvedla e-vinjeto, sodobno rešitev za cestninjenje na avtocestah in državnih cestah. Elektronska vinjeta je na voljo na spletnem portalu švicarskega zveznega urada za carino in mejno varnost (BAZG). Za nakup so potrebni le trije podatki: kategorija vozila, država registracije in številka registrske tablice. Ustvarjanje uporabniškega računa in osebnih podatkov ni potrebno, plačilo se opravi s kreditno kartico

Češka samo z elektronsko vinjeto

Na Češkem morajo vozniki za letno cestnino plačati 1500 kron (okoli 61,50 evra), mesečna vinjeta stane 440 kron (kar ustreza 18 evrom), Čehi pa cestnino zaračunavajo tudi za deset dni, ki stane 310 kron (12,70 evra). Od marca letos je na voljo tudi enodnevna vinjeta. Obstaja samo elektronska vinjeta, ki je vezana na registrsko tablico avtomobila in jo je mogoče kupiti tako na spletu kot na različnih prodajnih mestih, kot so pošte, bencinski servisi in lokalni bankomati.

Plačilo na mestu je možno v gotovini ali s kartico, na avtomatih so možna le plačila s karticami, pri spletnem naročilu se plačilo izvede s kreditno kartico ali bančnim nakazilom. Vinjeta postane veljavna šele po prejemu potrdila o plačilu za bančno nakazilo. Elektronske vinjete je mogoče kupiti do tri mesece vnaprej in veljajo od izbranega datuma do polnoči zadnjega dne izbranega obdobja. Češko ministrstvo za promet svari pred nepooblaščenimi prodajnimi mesti, ki zaračunavajo višje cene ali stroške obdelave. 

Slovenija z najdražjimi vinjetami

ADAC

Cestnina v Sloveniji je na voljo samo digitalno in velja za osebna vozila do 3,5 tone in motorna kolesa. Letna e-vinjeta za osebna vozila razreda 2A (avtomobili in mobilne hišice) stane 117,50 evra, 32 evrov je treba odšteti za mesečno in 16 evrov za sedemdnevno. Letne vinjete veljajo dvanajst mesecev od želenega začetka obdobja veljavnosti Prednost je, da je digitalne vinjete je mogoče izdati do 30 dni prej. Za vozila, težja od 3,5 tone, je treba plačati cestnino, odvisno od poti.

Zaradi visokih cen, majhnega števila kilometrov in številnih zastojev, avstrijski in nemški avtomobilski klubi svetujejo tistim, ki potujejo na hrvaško obalo, naj se Sloveniji raje izognejo in se raje usmerijo skozi Italijo. Nenazadnje je treba plačati pristojbino za Karavanški predor, ki v eno smer stane 8,20 evra.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Goran Dragić iskreno o tem, kaj se je z njim dogajalo po osvojitvi naslova evropskih prvakov