Slovenski avto leta 2019: zmagovalec je Ford Focus

13. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Fordova kombilimuzina četrte generacije je laskavi naslov osvojila že tretjič.

Pa ga imamo! Novega zmagovalca laskavega naziva slovenski avto leta. Zmagovalec letošnjega izbora je Ford Focus. To je za Focusa že tretji naziv, zanimivo pa je, da so bili med petimi finalisti kar trije povsem novi modeli, torej vozila, ki so v letu 2018 na slovenski trg zapeljala prvič. Za naslov, nagrado, ki jo v Sloveniji podeljujemo že od leta 1993, so se v finalu potegovali Ford Focus, Kia Ceed, Škoda Karoq, Volkswagen T-Roc in Volvo XC-40, aktualni nosilec naziva evropski avto leta 2019.

Zmaga je bila prepričljiva, saj je Focus dobil najvišje število glasov v prav vseh devetih uredništvih, zaradi česar je prejel 54 glasov uredništev, tem pa je treba dodati še tri glasove, ki so jih Focusu namenili bralci.

»Nad rezultati smo navdušeni, saj je to četrta generacija avtomobila in tretji naziv slovenski avto leta. Po Hrvaški smo pričakovali, da ima možnosti za osvojitev naslova tudi v Sloveniji, naslednji korak pa je osvojitev naslova evropski avto leta. Za nas je ta naziv pokazatelj tega, da imamo izredno kvaliteten izdelek, da to poleg strokovnih medijev prepoznajo tudi vozniki, zato menimo, da je to eden izmed glavnih pokazateljev tega, da imamo dobro vozilo,« je dejal direktor marketinga podjetja Summit Motors, generalnega uvoznika za vozila znamke Ford, Boštjan Hribovšek.

Z nami tokrat tudi bralci, gledalci in poslušalci

Drugo mesto je pripadlo Kii Ceed, ki je osvojila 32 točk, tretje mesto pa je z le točko zaostanka za Kio osvojila Škoda Karoq. Četrto mesto je nato pripadlo še enemu predstavniku koncerna Volkswagen, Volkswagnu T-Rocu (27 točk), zadnje mesto med finalisti, sicer peto med 28 kandidati v letošnjem izboru, pa je pripadlo Volvu XC40.

Letošnji izbor je že drugo leto zapored potekal v Centru varne vožnje na Vranskem, za naziv pa so poleg bralcev glasovala uredništva naslednjih medijev: Avto magazin, Delo/Slovenske novice, Dnevnik/Nedeljski dnevnik, Evo magazin, Komotar minuta, Motorevija/AMZS, Siol, Val 202/Avtomobilnost in Večer.

Prireditev je sicer letos potekala po nekoliko spremenjenem programu, največja sprememba pa je bila večja povezanost bralcev z dogodkom, saj smo mediji tokrat k aktivnemu sodelovanju povabili tudi bralce. Ti so tako lahko dobili občutek, kako potekajo preizkusi vozil, in so se z vsemi finalisti lahko zapeljali po poligonu, nato pa so sledile delavnice na temo avtomobilske varnosti, povezljivosti, pogonov in uporabnosti.

Kot vsako leto je žirija izmed vseh prispelih glasovnic tudi tokrat izžrebala tri nagrajence praktičnih nagrad. Mojca Kožar iz Radeč je prejela komplet profesionalne avtomobilske kozmetike, Juvi Koch-Chemie, Aljaž Zaletel iz Ljubljane je dobitnik štirih avtomobilskih pnevmatik Bridgestone, glavna nagrada, kartica Petrol kluba s 1.000 evri dobroimetja, pa je romala v tujino, prejel jo je Milan Drenovćić iz Novega Sada.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja