Smart po letu 2020 zgolj še na elektriko

24. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

S tem bo avtomobil sledil zgledu koncerna in Mercedes-Benza, ki naj bi po en električni avtomobil v vsakem segmentu predstavil že do leta 2022.

Avtomobilski proizvajalec Smart oziroma njegovi avtomobili so po zadnjih podatkih raziskovalne agencije Jato med najčistejšimi na trgu in tako kot edini izmed večjih avtomobilskih proizvajalcev izpolnjuje norme o dovoljenih izpustih, ki naj bi začele veljati v letu 2020. Čeprav so torej ti mali nemški avtomobili ekološko, kot kaže, med najmanj oporečnimi, pa to za nemško znamko očitno še ni dovolj, saj naj bi znamka od leta 2020 proizvajala le električne avtomobile.

Prehod na elektriko pa ne bo omejen zgolj na Severno Ameriko oziroma ZDA, kakor je bilo sprva napovedano, ampak bo Smart enako spremembo izpeljal tudi na preostalih trgih. Novico je javnosti razkril Dueter Zetsche, predsednik upravnega odbora Daimlerja, ki je dejal, da bo Smart sledil preostalim znamkam, konkretno Mercedes-Benzu, ki namerava po en električni avtomobil v vsakem segmentu predstaviti do leta 2022. Ob tem je dodal, da je Smart prav zaradi svojih majhnih dimenzij in tega, ker se najbolje znajde v mestu, idealen kandidat za to, da postane (le) električen avtomobil.

Kako pa bo sprememba vplivala na Renaultovega Twinga? Naj spomnimo, da si Twingo in Smart Forfour delita enako zasnovo, poleg tega prihajata z istih proizvodnih trakov, oba namreč izdelujejo v novomeškem Revozu. Po dosedanjih podatkih naj Twingo v bližnji prihodnosti (še) ne bi bil opremljen z elektromotorjem, vse pa se seveda lahko spremeni.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"