Šofersko stanovsko združenje obstaja že častitljivih sto let

Največja in najstarejša nevladna organizacija s področja prometne varnosti nadaljuje s številnimi aktivnostmi za zaščito najbolj ranljivih skupin v prometu in s stanovskim povezovanjem

Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije je s slovesnostjo v Žužemberku obeležila stoto obletnico svojega delovanja. Največja in najstarejša nevladna organizacija s področja prometne varnosti je bila ustanovljena leta 1922, danes jo sestavlja 35 združenj po vsej Sloveniji, v katerih deluje preko 4500 članov. Slovesnosti pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja so se udeležili številni ugledni gostje. Kot je v svojem nagovoru poudaril direktor Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa Jože Hribar, agencija z Zvezo Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije z namenom zagotavljanja večje prometne varnosti že vrsto let uspešno sodeluje na področju vzgoje, izobraževanja, pri izvajanju terenskih akcij in projektov. »Bogata stoletna zgodovina Zveze Združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije je zaznamovana s čutom za povezovanje članov in simpatizerjev ter kot prepoznavna nevladna organizacija, ki s kontinuiranim prostovoljnim delom prispeva k boljši prometni varnosti vseh udeležencev v prometu. Izkušnje, ki jih prostovoljci prenašate na druge generacije in raznovrstne skupine udeležencev v prometu, so izjemnega pomena«, je dejal Hribar.

Pomen delovanja Zveze je izpostavil tudi predsednik Aleš Kocjančič: »Prvi šolski dan, Šolska prometna služba, kolesarski izpiti, varovanje na železniških prehodih, dan odprtih vrat za najmlajše in druge akcije v sodelovanju z AVP nas krepijo, nam dajejo smisel za obstoj in nas medsebojno povezujejo. Smo prostovoljci in na to smo ponosni. Promet je vsak dan bolj zgoščen. Vseh nevarnosti v prometu se ne da izničiti z infrastrukturo in avtomobilsko ter informacijsko tehnologijo. Tu je tudi naša priložnost, da se izkažemo in pokažemo drugim, da nam je mar za varnost v prometu, da želimo sodelovati v projektih osveščanja javnosti za pomen varnosti v prometu«

Pestro zgodovino Zveze so zaznamovala obdobja pred in po drugi svetovni vojni ter po osamosvojitvi Slovenije. Ves čas je združevala šoferje in avtomehanike ter njihove simpatizerje. Skrbela je tudi za izboljševanje vloge in položaja voznikov in avtomehanikov v družbi. Že ustanovitelji Zveze in prvi poklicni šoferji so imeli močan čut za prometno varnost in so se z  delovanjem na tem področju  zapisali med utemeljitelje prometne preventive. Sedanji Svet za preventivno v cestnem prometu Republike Slovenije je bil ustanovljen pred 50 leti na pobudo Zveze ZŠAM. Delovanje v preventivi temelji na prostovoljnem delu članov, izkušenih in preizkušenih poklicnih voznikov in avtomehanikov, ki se udejanja v številnih preventivi posvečenih akcijah. Strokovnost članov je opazna tudi v okviru skupine za oblikovanje in izvajanje Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa pri Javni Agenciji Republike Slovenije za varnost prometa, kjer Zveza sodeluje s svojimi predstavniki.

Zveza podpira tudi »Vizijo 0« in sledi evropskim prizadevanjem za zmanjšanje števila žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah na evropskih cestah. Tudi v prihodnje bodo člani s prizadevnostjo in prostovoljnim delovanjem  pozitivno vplivali na vse udeležence v prometu.  Med prihodnjimi izzivi delovanja Zveze ZŠAM Slovenije bodo nedvomno prizadevanja za vključevanje novih članov in pomladitev članstva. V ta namen bodo širili dejavnost in projekte z vsebinami, ki bodo dostopne in zanimive tudi za tiste, ki šele stopajo na poklicno pot kot vozniki, avtoserviserji ali tehnologi prometa. Poslanstvo zveze je namreč tudi  povezovanje izkušenj dolgoletnih članov in svežih idej, ki jih prinašajo mlade generacije.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"