Šokantno zvišanje cen polnjenja na hitrih polnilnicah

Stroški hitrega polnjenja električnih avtomobilov so se v Veliki Britaniji v osmih mesecih povečali kar za 58 odstotkov.

Podatki o povišanju cen električne energije iz hitrih javnih polnilnic v Veliki Britaniji so naravnost šokantni, saj razkrivajo, da se je polnjenje električnih avtomobilov v zadnjih dveh tretjinah lanskega leta podražilo kar za 58 odstotkov, z 0,445 v maju na 0,732 funta. Po izračunih britanskega avtomobilskega kluba RAC hitro polnjenje  avtomobila z baterijo zmogljivosti 64 kilovatnih ur zdaj v povprečju stane 36 funtov (40 evrov), kar je krepko dražje kot polnjenje na domači polnilnici z močjo 7 kilovatov, ki kljub rekordno visokim cenam električne energije stane več kot pol manj, v povprečju 17,87 funta (20 evrov).

Številni vozniki se zanašajo predvsem na javno polnilno infrastrukturo s hitrimi polnilnicami, zlasti v primerih, ko doma nimajo stenske polnilnice ali pa se z električnim avtomobilom odpravijo na daljšo pot. S polnjenjem na hitrih polnilnicah jih čaka približno enak strošek kot ga imajo vozniki avtomobilov z dizelskimi motorji.

V avtomobilskem klubu RAC in organizaciji FairCharge so izrazili bojazen, da bi lahko visoki stroški nakupa in uporabe električnih avtomobilov skupaj s krizo, ki je povzročila dvig življenjskih stroškov, zavrli zanimanje za električne avtomobile in upočasnili zamenjavo bencinskih in dizelskih vozil.

Obe organizaciji sta vlado pozvali, naj zniža stopnjo DDV za elektriko iz javnih polnilnic za električna vozila, z 20 na 5 odstotkov, ki velja za gospodinjsko porabo. Tako bi se stroški hitrega polnjenja znižali na 0,615 funta za kilovatno uro.