Boštjan Avbelj po zmagi na svojem prvem reliju: "Občutki so fenomenalni, vedel sem, da imamo potencial za dober rezultat"

27. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

Boštjan Avbelj se po zmagi v Velenju že optimistično, a vseeno z realnimi pričakovanji ozira proti prihodnjim relijem.

Boštjan Avbelj velja za enega izmed najboljših slovenskih dirkačev nove generacije, kar je do zdaj že večkrat dokazal predvsem na krožnohitrostnih dirkah v tujini. Lani je tako marsikdo pričakoval, da bo tudi uradno prejel priznanje za najboljšega dirkača v Sloveniji, kar pa se vendarle ni zgodilo. No, kot vsaj za zdaj kaže, bo resen (in morda celo edini pravi) kandidat za to nagrado tudi letos.

Kot smo pred časom poročali, se je Vrhničan letos odločil za vrnitev v domovino, kjer bo – takšne so bile prvotne napovedi – letos odpeljal vsaj tri relije. Odločitev je bila sicer sprejeta kar nekoliko pozno in tako je dirkalnik, Škodo Fabio R5, prvič preizkusil šele dan pred relijem. Prav tu pa se je izkazal njegov izredni talent, saj je brez večjih izkušenj v reliju in z nenastavljenim avtomobilom kljub nekaterim težavam dosegel (skoraj) nepredstavljivo ter na svoji krstni dirki dosegel prepričljivo zmago.

»V četrtek popoldne sem prvič sedel v Škodo Fabio R5 na poligonu v Logatcu. Takoj sem začutil, da avto ni nastavljen, kot bi si sam želel, zato smo poskusili različne nastavitve in hitro našli prave. S temi občutki smo začeli petkov del relija. Prvič na cesto, prvič na 'brzinc', prvič z reli dirkalnikom. Na prvi hitrostni preizkušnji sem imel malo krize, nisem vedel, kaj naj pričakujem na trasi. Imela sva startno številko 22 in bilo je že kar popeskano. Borila sva se do konca in postavila prvi čas. To nama je dalo potrditev, da sva na pravi poti, zato sva nadaljevala v istem tempu.

Na hp4 (Ravne2) nama je odpovedal interkom, a sva se dobro znašla brez, na hp5 (Skorno3) pa sva nekje na zadnji tretjini prebila sprednjo desno pnevmatiko in tako izgubila vso prednost in vodstvo, a sva na super specialu že krepko zmanjšala zaostanek. Sobotni del sva začela dobro, umirjeno. S pametnimi vožnjami sva dan oddelala brez večjih zapletov in tako sva domov pripeljala prvo zmago. Občutki so fenomenalni, vedel sem, da imamo potencial za dober rezultat, in reli se je za nas končal sanjsko.

Po dnevu počitka in kratki analizi sem spoznal, da tehnika omogoča mnogo več, zato bomo pridno delali na nastavitvah in hitrosti. Smo velik korak pod spodobnim evropskim nivojem. V krožnih dirkah nam je od domače Slovenije uspelo priti do svetovnega finala v izrednem pokalnem prvenstvu Renault Clio Cup v Franciji. Čaka nas zanimiva pot, če bomo premostili velik finančni izziv. Že pred relijem smo imeli nekaj grenkega priokusa s strani nekaterih sponzorjev, a vseeno nam je s partnerji, ki nam stojijo ob strani že nekaj let, uspelo spisati zgodovino v Velenju. Res je, da smo kot novinci prvič nastopili v avtošportni panogi, ki je Slovencem najbolj znana, zato marsikdo ni verjel v našo zgodbo, a zdaj stvari stojijo drugače. Mogoče nam uspe zbrati sredstva, da nastopimo v Železnikih in še kje. En velik hvala vsem za zaupanje in vero v nas!« je dva dni po reliju dejal Avbelj.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"