Dakar 2021, četrti dan: kje so motociklistični favoriti?

7. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Zaostanek skoraj vseh najboljših je močno premešal razvrstitev v skupnem seštevku.

Najdaljša, četrta etapa letošnjega relija Dakar je bila priložnost za vse tiste dirkače, ki dan pred tem niso upravičili statusa favoritov in so – še posebej med motoristi – ob natrpani konkurenci 'izginili' med povprečjem. Eden takšnih je bil tudi Joan Barreda, ki je tretjo etapo relija končal na zanj izjemno skromnem 29. mestu.

Le dan kasneje je bila zgodba popolnoma drugačna. Barreda si je namreč povsem podredil konkurenco in bil razred pred vsemi, saj je četrto etapo končal več kot šest minut pred drugouvrščenim Danielom Sandersom, sicer novincem na dirki. Preostali favoriti pa so se medtem porazgubili (precej) nižje po razpredelnici. Pablo Qintanilla je tako etapo končal kot osmi, Adrien Van Beveren deseti, Sam Sunderland mesto za njim, Ricky Brabec kot 18., Toby Price pa zaradi napake pri navigaciji šele kot 22., 14 minut in 42 sekund za Barredo.

Nepričakovan razplet četrte etape pa je ob majhnih razlikah prinesel tudi povsem spremenjen vrstni red v skupnem seštevku. Prvo mesto je namreč prevzel Francoz Xavier De Soultrait (na sliki spodaj) na motociklu HT Rally Raid Husqvarna, drugi je Barreda, tretji pa je Ross Branch. Toby Price je medtem padel na osmo mesto (z zaostankom sedmih minut in 47 sekund), Brabec pa je po novem šele 15.

No, precej manj presenečenj pa je četrta etapa prinesla med avtomobilisti, kjer je znova zmagal Nasser Al-Attiyah. A zmaga je bila vse prej kot samoumevna. Po tem ko se je na začetku etape za prevlado boril z (na koncu tretjim) novincem Henkom Lateganom, je skozi cilj pripeljal z vsega 11 sekundami prednosti pred Stephanom Peterhanslom, ki tako še naprej ostaja vodilni v skupnem seštevku.

Tudi tokrat pa je dobre tri minute za obema (kot četrti) skozi cilj pripeljal Carlos Sainz, za katerega se zdi, da vse bolj izgublja stik z obema najboljšima. Njegov zaostanek za obema v skupnem seštevku znaša že več kot pol ure. Ponovno je medtem čas po nepotrebnem izgubljal Sebastien Loeb, ki je zaradi prehitre vožnje izven speciala dobil kazenski pribitek petih minut ter tako etapo namesto na petem končal na sedmem mestu.

Simon Marčič je četrto etapo odpeljal relativno dobro brez večjih pretresov. Skozi cilj je pripeljal kot 47. med motociklisti oziroma osmi v svojem razredu, kjer tako še naprej ostaja na skupnem sedmem mestu. Sicer pa je danes pred tekmovalci znova nekoliko krajša, 661 kilometrov dolga etapa med Riyadhom in Al Quaisumahom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"