Dakar 2021, tretji dan: brez pretresov med najboljšimi

6. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Presenetljivo pa se je na vrhu razpredelnice med motociklisti znašel Američan Skyler Howes, ki sicer spada med širši krog favoritov za zmago.

Tretja etapa relija Dakar je minila skorajda rutinsko, saj tako med avtomobilisti, kakor tudi motociklisti ni prinesla večjih pretresov na vrhu, hkrati pa tudi nismo zabeležili nobenega odstopa, okvare ali nesreče. Zd se, da so se dirkači na krožni etapi s štartom in ciljem v Wadi Ad-Dawasirju po enem dnevu že privadili na sipine.

Po težavah na ponedeljkovi etapi se je hitro zbral in dosegel novo etapno zmago Avstralec Toby Price. Čeprav je tretjo etap začel šele na 29. mestu, mu je namreč uspelo zbrati misli in po 292 kilometrih speciala prehiteti Argentinca Kevina Benavidesa ter z več kot minuto prednosti ob koncu dneva osvojiti novo etapno zmago. S tem se je iz 15. mesta uspel v skupnem seštevku uspel prebiti na četro le slabi dve minuti za Skylerjem Howesom, ki je s četrim mestom na tretji etapi kar nekoliko presenetljivo prevzel vodstvo v skupnem seštevku. A razlike ostajajo majhne, saj Howesa in Joseja Ignacia Corneja Florima na desetem mestu loči le slabih devet minut in pol.

Med avtomobilisti se na drugi strani zdi, da gledamo reprizo lanskoletne dirke, saj tudi letos spremljamo troboj med tremi dakarskimi legendami Carlosom Sainzem, Stephanom Peterhanslom in pa Nasserjem Al-Attiyahom. Katarec je bil namreč tudi včeraj najhitrejši med avtomobili, zaradi česar za Peterhanslom v skupnem seštevku zaostaja le še malenkost več kot pet sekund. Se je pa na včerajšnji etapi med oba dirkača vmešal novinec na dirki in Al-Attiyahov moštveni kolega, Henk Lategan.

Če sta Al-Attiyah in Peterhansel včerajšnjo etapo odpeljala brez težav, pa se je s težavami z navigacijo po drugi kontrolni točki na 156. kilometru srečal Carlos Sainz, zaradi česar je proti najboljšim izgubil kar pol ure. V cilj je tako pripeljal kot 21., posledično pa je v skupnem seštevku padel na četrto mesto, predenj se je uvrstil Mathieu Serradori, a je pričakovati, da bosta mesti že danes zamenjala.

Sebastien Loeb medtem nadaljuje s solidnimi predstavami. Tretjo etapo je namreč končal na šestem mestu, šesto mesto pa sedaj zaseda tudi v skupnem seštevku, tri četr ure za najboljšimi. Za nekaj kaskaderskih vložkov pa je medtem na 354. kilometru speciala poskrbel Bernhard ten Brinke, ki se je prevrnil s svojo Toyoto, vendar pa je kljub temu ob pomoči sotekmovalcev uspel nadaljevati dirko še pred prihodom podporne ekipe.

Danes čaka tekmovalce ena izmed daljših etap, dolga 813 kilometrov, po kateri bodo tekmovalci prišli v Riyadh, vendar pa bo postregla z le 337 kilometrov dolgim specialom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja