Ferrari pred izstopom iz F1?

3. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Italijanski proizvajalec športnih avtomobilov, ki v seriji nastopa praktično od vsega začetka o izstopu razmišlja zaradi nekaterih odločitev lastnika licence Formule 1.

Na nedavnem sestanku moštev v seriji formule 1, vodstva tekmovanja in pa lastnika licence, Liberty Media je bil bilo podanih kar nekaj sprememb, ki naj bi v veljavo stopile z letom 2021. Glavna novost naj bi bili motorji, ki bodo imeli sicer še vedno prostornino 1,6 litra, turbo polnilnik in 6 valjev, vendar pa naj bi se vrteli do 3.000 obratov na minuto hitreje, kot sedaj, spremenjen pa naj bi bil tudi hibridni sklop. S tem naj bi dosegli boljši zvok motorjev, večjo zanesljivost in manjše proizvodne stroške.

A če so nad predlaganimi novostmi, ki naj bi v serijo vnesli standardizacijo, podobno tisti v seriji NASCAR v taboru Mercedesa in Renaulta zaskrbljeni, so pri italijanskem moštvu zaradi napovedanih sprememb že napovedali, da bodo, v kolikor ne bodo dosegli sporazumne rešitve z vodstvom serije, razmislili o odhodu iz tekmovanja. Sergio Marchionne, predsednik Ferrarija je ob tem dejal, da se z nekaterimi predlogi kot je zmanjšanje stroškov sicer strinja, a da bo moštvo, v kolikor ne dosežejo dogovora, po letu 2020, poteče pogodba o nastopanju, serijo zapustili.

Podobnim grožnjam Ferrarija smo bili v preteklosti že priča

Del sprememb, s katerimi se Marchionne  ne strinja, se nanašajo ravno na prej omenjeni pogonski sklop. Ob upoštevanju napovedanih sprememb naj bi bili motorji med seboj preveč podobni ali če povzamemo Italijanovo izjavo 'edinstvenost motorja ne bo več ena ali celo glavna lastnost, ki bi ločila dirkače na progi'. Kljub napovedi pa odločitev Ferrarija še zdaleč ni dokončna, verjamejo namreč, da lahko z vodstvom tekmovanja še vedno lahko dosežejo kompromis, ki bo koristen za obe strani. Na prihodnje sestanke z ostalimi moštvi in vodstvom tekmovanja bodo zato še vedno odšli z 'najboljšimi nameni'.

Grožnje Ferrarija o izstopu iz serije sicer niso novost, ob napovedanih spremembah v seriji so se tovrstne taktike za dosego lastnih interesov v preteklosti poslužili že večkrat, a še nikdar pod Marchionnijevim vodstvom. Ta je mnenja, da bi izstop celo koristil podjetju, saj bi s tem povečali dohodke, ob enem pa je prepričan, da so sami sposobni pripraviti alternativno tekmovanje, ki bi bilo bolj zanimivo in hkrati bolj racionalno.

Jure Šujica

Foto: Scuderia Ferrari

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja