Formula 1 - Hamilton skoraj poravnal račune z Belgijo

Zmagovalec dirke za VN Belgije je Lewis Hamilton, drugi je bil Valtteri Bottas (oba Mercedes) in tretji Max Verstappen (Red Bull). Ferrari je ponovno doživel pravo katastrofo, brez poškodb po trčenju pa sta jo odnesla Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) in George Russell (Williams).

Lewis Hamilton je imel celotni konec tedna, ko je bila na stezi v Spa-Francorchampsu na sporedu sedma dirka letošnje sezone formule 1, vse niti v svojih rokah. Premočno je dobil kvalifikacije in nato na dirki vodil od prvega do zadnjega kroga. Še celo Valtteri Bottas, ki bi ga verjetno edini lahko ogrozil, mu ni mogel do živega, Max Verstappen pa je tako ali tako že pred dirko priznal, da ima pravo priložnost za prehitevanje le v prvem krogu dirke. Te pa ni izkoristil.

»Res je da je bilo vse pod nadzorom in da me je dejansko rešila manjša napaka v prvem ovinku takoj po startu. Malce mi je odneslo zadek in sem vzel plin, to je presenetilo Valtterija, ki je zaradi tega tudi moral malce popustiti, tako da sem si do konca dolge ravnine privozil dovolj prednosti da me ni mogel napasti. V nadaljevanju so me najbolj skrbele pnevmatike, bile so že čisto na koncu in samo upal sem da se ne bi ponovila zgodba iz Silverstona,« je povedal Hamilton in namignil na težko dobljeno dirko v Veliki Britaniji, ko je po treh kolesih komaj prilezel do cilja.

Valtteri Bottas ni bil najbolj zadovoljen, saj se je tudi on boril s pnevmatikami, poleg tega pa mu ekipa ni dovolila da bi med dirko povečal moč pogonskega sklopa da bi ujel Hamiltona: »Iskreno povedano ne vem, kdaj smo se kaj takega dogovorili. Edine prave možnosti na startu nisem izkoristil, Lewis potem ni več delal napak in to je bilo odločilno.«

Max Verstappen to pot ni bil kos Mercedesovemu tempu. Nizozemec je priznal, da ni najbolj zadovoljen, saj v dirki ni užival: »Bilo je dolgočasno, pred menoj sta bila oba prehitra, za menoj se ni veliko dogajalo. Le proti koncu dirke smo malce računali, da bi šel po nove pnevmatike za najhitrejši krog. A je bil Daniel Ricciardo vseeno preblizu. Bil je preveč nevaren da bi tvegali,« je še povedal Verstappen. In res je Ricciardo v zadnjem krogu odpeljal najhitrejši krog dirke in odnesel še eno dodatno točko.

Hamitom je s tem slavil svojo 89-to zmago v karieri in četrto v Belgiji. Do sedaj ima v Ardenih med drugim štiri zmage (s tem se je izenačil z Jimom Clarkom), a tudi štiri odstope, z novimi točkami pa je še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Steza v Belgiji pa je tudi to pot pokazala svoje zobe. Najprej je s steze v desetem krogu odneslo Giovinazzija, ki je razbil dirkalnik v zaščitnem zidu, Russell pa je naletel na njegovo zadnje odpadlo kolo in tudi sam končal v ogradi. K sreči je vse skupaj izgledalo veliko bolj nevarno, kot se je na koncu razpletlo, oba sta sama izstopila iz dirkalnika in jo dejansko odnesla brez poškodb.

Zobe pa je steza pokazala tudi ekipi Ferrari. Še lani so dirko končali na prvem in drugem mestu, letos so se morali zadovoljiti s 13. in 14 mestom. »Tako uvrstitev ta trenutek zaslužimo, enostavno smo prepočasni,« je bil iskren Sebastian Vettel, ki se je po prihodu v cilj samo držal za glavo.

Kako se bodo odrezali na naslednji dirki, ki bo čez teden dni v Monzi, pravemu Ferrarijevemu dirkaškem svetišču, pa je že druga zgodba. Tudi tam bo imel namreč Mercedes dobre karte v rokah.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"