Formula 1, VN Sahirja: Mercedes sam sebe spravil ob zmago

Na predzadnji dirki letošnje sezone formule 1 je v Bahrajnu slavil Sergio Perez (Racing Point), drugi je bil Esteban Ocon (Renault), tretji pa Lance Stroll (Racing Point). Mercedes je z zmešnjavo s pnevmatikami pri postankih v boksih spravil ob zmago vsaj Georga Russlla, ki je zamenjal za covidom pozitivnega Lewisa Hamiltona.

George Russell, dirkač Williamsa in Mercedesov varovanec, je tako rekoč z danes na jutri sedel v Mercedesov dirkalnik Lewisa Hamiltona, ki je moral izpustiti dirko zaradi pozitivnega testa na virus korone. A Britancu se je med dirko nasmihala zmaga, zapravili pa so jo sami pri Mercedesu.

»To smo res naredili narobe. Postanek v boksih je po navadi pri nas rutinska zadeva, a zdaj ni bila. Na Russllov dirkalnik so namestili napačni sprednji pnevmatiki, ki sta bili namenjeni Bottasu. Zato je moral po enem krogu še enkrat v bokse, Bottasu, ki je v vrsti čakal na postanek, pa so namestili nazaj kar njegove stare,« je po dirki povedal vodja ekipe Toto Wolff. George Russell je v cilj sicer, po še enem postanku zaradi preluknjane pnevmatike, pripeljal kot deveti in je tako prvič v karieri osvojil točke.

K sreči ga niso kaznovali saj je ta zmešnjava škodovala obema dirkačema, poleg tega pa so odgovorni pojasnili, da se kaj takega še ni zgodilo v formuli 1 in da je napaka nastala zaradi slabe komunikacije med vodstvom ekipe in mehaniki. V trenutku, ko naj bi mehaniki dobili opozorilo, da bo prvi v bokse zapeljal Russell, je le-ta nekaj sporočil po radiu in dobesedno 'povozil' sporočilo mehanikom. Poleg tega je ekipa sama opazila napako in takoj poklicala Russlla v bokse na novo menjavo.

Tako sta se oba Mercedesova dirkača iz favoritov spremenila v pasivna opazovalca ko je Segio Perez prvič v karieri in po 189 dirkah v cilj pripeljal kot prvi. »Ne vem, ali vsega skupaj ne sanjam. Po trčenju v prvem krogu je bilo vsega konec, a sem vztrajal. Ne vem če mi bo ta zmaga pomagala pri iskanju kokpita za naslednje leto, ni vse v mojih rokah. Sem pa sam sebi dokazal, da lahko zmagam,« je po dirki povedal Perez.

Esteban Ocon je tako z drugim mestom prvič v karieri stopil na zmagovalni oder in bil seveda več kot zadovoljen, uspeh Racing Pointa pa je s tretjim mestom dopolnil Lance Stroll.

Ne najbolj zadovoljen je Bahrajn zapustil Charles Leclerc. Ta je po dobrih kvalifikacijah trčil s Perezom in v odstop prisilil še Maxa Verstappna, za ta nerodni manever pa si je prislužil kazen dodatnih treh startnih mest na naslednji dirki v Abu Dabiju. A bolj kot dobra dirka Russlla pa je v oči bodlo dejstvo, da je Valtteri Bottas, kljub napačnim in obrabljenim pnevmatikam, v primerjavi z Russllom deloval zelo bledo.

Kot da bi mu, kot je povedal Wolff, po izgubljenem dvoboju za naslov prvaka s Hamiltonom, padla vsa motivacija. Nekaj, na kar bodo morali pri Mercedesu hitro najti odgovor. A so pri črnih še enkrat poudarili, da ta dirka v ničemer ni ogrozila Finčevega mesta v ekipi v naslednji sezoni.

Naslednja in zadnja dirka letošnje sezone bo že prihodnjo nedeljo v Abu Dabiju.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"