Formula 1 - Volkswagen tik pred vstopom v serijo?

16. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli
Formula 1 - Volkswagen tik pred vstopom v serijo? (foto: Profimedia)
Profimedia

O tem naglas razmišlja prvi mož koncerna, Herbert Diess.

Dirkaški cirkus formule 1 bi utegnil že kmalu dobiti še eno novo ime. Po tem, ko je postalo jasno, da bo moštvo Renaulta uradno prevzel hišni oddelek za športne avtomobile Alpine so sedaj vse glasnejše govorice, da se bo seriji v prihodnjih letih pridružil tudi največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen. Govorice o tem je konec minulega meseca sprožil prvi človek koncerna Herbert Diess, vse bolj pa se zdi, da gre za več kot le špekulacije.

Na prvi pogled se ideja o vstopu v serijo zdi nekoliko neverjetna, še posebno ob dejstvu da kar dve avtomobilski podjetji, sicer del koncerna, Audi in Porsche že nastopata v formuli E, a je resnica nekoliko drugačna. Diess je namreč dejal, da bi Volkswagen v formulo 1 vstopil v sezoni 2023, ko naj bi v seriji predvidoma pričeli z uporabo sintetičnih goriv, s katerimi bi bistveno manj onesnaževali okolje. Da naj bi do tega res prišlo je za nemški Auto Motor und Sport potrdil tudi predsednik FIE, Jean Todt.

Todt je sicer potrdil tudi, da je seznanjen z Diessovo idejo, vendar pa je o tem izvedel iz medijev, medtem ko sam z Nemcem o vstopu v serijo še ni spregovoril. Sam zadeve tako ne želi komentirati, dejal pa je, da so, v kolikor se pri Volkswagnu odločijo za to potezo, vrata zanje na široko odprta.

Volkswagen, Aston Martin, Volkswagen ali Red Bull?

Ali bo Volkswagen vstopil v formulo 1 ali ne bo tako verjetno jasno že zelo kmalu, pri tem pa bo zanimivo spremljati pod katerim imenom bo nova ekipa nastopala. Sama avtomobilska znamka Volkswagen namreč še nikoli ni bila del najelitnejše dirkaške serije na svetu, sta pa to bili dve drugi znamki v koncernu: Porsche in (nekoliko manj uspešno) Lamborghini.

Tretja opcija je, da bi Volkswagen prevzel katero izmed obstoječih ekip. Pred časom se je namreč že omenjalo možnost, da bi podjetje prevzelo ekipo Red Bulla, kar se ob dejstvu, da njihov partner Aston Martin prevzema moštvo Racing Point zdi še nekoliko bolj verjetno. Seveda pa zaenkrat ostaja le pri špekulacijah.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol