Hamilton in Rossi zamenjala dirkalnik: kako sta se odrezala?

11. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli

Rossi je sedel v dve leti star Mercedesov dirkalnik, Hamilton pa na čisto novo Yamaho, kakršno je Rossi vozil v nedavno končani sezoni.

Znano je, da je Valentino Rossi velik ljubitelj dirkanja, tudi na štirih kolesih. Nenazadnje je zadnjih nekaj let slavil tudi na priljubljenem Monza Rally showu, katerega je na žalost mnogih letos izpustil. Hkrati je znano, da je Lewis Hamilton velik ljubitelj motociklov in naj bi jih imel kar nekaj tudi doma. A čeprav ima z dirkanjem na štirih kolesih Rossi morda več izkušenj kot Britanec na dveh, je primerjava obeh, ko sta med seboj zamenjala dirkalnika, obetala zanimiv dogodek.

Četudi je od zadnjih testiranj v razredu MotoGP v Valencii minilo le dva tedna, so Hamiltonu, ki je mimogrede tako kot Rossi eden od ambasadorjev blagovne znamke (in hkrati organizatorja dogodka) Monster Energy, namenili za vožnjo kar Yamahin letošnji tovarniški motocikel, Yamaha MotoGP YZR-M1. Italijan je  sedel v dirkalnik Mercedes-AMG F1 W08 EQ Power+, s katerim je Hamilton slavil v sezoni 2017. Oba so opremili s štartnima številkama, ki ju imata na svojem dirkalniku.

Kako sta se dirkača odrezala na (bolj ali manj) tujem terenu, žal ne vemo, saj med primerjavo niso merili časov krogov. Kljub temu sta oba dirkača uživala na dogodku, še zlasti ko je bila na vrsti vožnja z motorji, saj sta se na progo podala vsak s svojim motociklom. Hamilton je nekaj lekcij dobil povsem iz prve roke:

»Lepo je videti legendarnega voznika, kakršen je Valentino Rossi, v avtomobilu. Vesel sem zanj, da ga je končno preizkusil. Spominja me na čas, ko sem tudi jaz prvič sedel v dirkalnik F1. Ko vidiš celotno moštvo okrog sebe, je vse skupaj precej drugače,« je dejal Britanec. Enako navdušen je bil tudi Rossi: »Že prej sem bil velik oboževalec Hamiltona, sedaj pa sem še večji. Za nama je neverjeten dan, dan, ko sta se najvišji dirkaški seriji ne le srečali na stezi, pač pa celo sodelovali. Za en dan sem se počutil kot dirkač formule 1 in resnično sem si želel, da se ta dan ne konča.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"