Karting - Kastelic v Lonatu do rezultata kariere!

21. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Na dirki prvenstva WSK Euro Series je zasedel drugo mesto, pri tem pa le za las zgrešil zmago!

Medtem, ko je bil večji del športnih navdušencev zazrt v Pariz, kjer je potekal sklepni del kolesarske dirke Tour de France, pa so najboljši kartisti vsega sveta znova merili moči na italijanskem dirkališču Lonato. Priznano dirkališče je namreč gostilo dirko najelitnejše serije Euro series WSK, na njej pa je v mlajših kategorijah – tako kot na Touru – nastopilo kar pet slovenskih predstavnikov, pri čemer pa je bil finale skorajšnja repriza dogajanja izpred dveh tednov.

Na dirkališču se je sicer že teden dni nazaj zbralo kar 67 dirkačev iz vsega sveta, ki so prva dva dneva porabili za testiranje dirkalnikov in proge, torek ter sreda pa sta bila nato namenjena borbi za 34 prostih mest v finalu.

Kastelic je tudi tokrat skozi vse dni kazal odlično formo in tako že v izločilnih bojih osvojil kar štiri zmage (eno tik pred rojakom Niko Ščulcem) in dve drugi mesti ter eno 23. mesto, po tem ko je v enem izmed ovinkov trčil z romunskim dirkačem Luco Savujem. V obeh polfinalih je tako nastopil iz osmega oziroma šestega mesta, obakrat pa nato tekom dirke uspel nekaj mest pridobiti in tako nedeljsko, finalno dirko začeti iz druge vrste oziroma tretje štartne pozicije.

Kastelic je boljšo pozicijo v finalu izgubil tudi proti moštvenemu kolegu Antoniu Apicelli, zaradi česar se je zdelo, da bo tekom dirke igral vlogo druge violine, vendar pa se je izkazalo, da sta tako Rene Lammers, kakor tudi Kastelic od Italijana občutno hitrejša, zaradi česar sta ga naposled oba prehitela.

Zaključek dirke pa je bila nato ponovitev dirke za 30. pokal Trofeo di Autunno, ki je potekala na istem dirkališču pred dvema tednoma. Kastelic je namreč dirko ponovno vodil vse do dveh ovinkov pred ciljem, ko ga je Lammers z drzno potezo in delno celo po travi ugnal, ter si tako z vsega 73 stotinkami – enako kot na prejšnji dirki – prednosti znova uspel priboriti zmago.

V finale sta se sicer uspela priboriti še Aleksander Bogunovič in pa Nik Ščulac, ki sicer vozi za ekipo češke Prage. Slednjemu je uspel eden izmed boljših rezultatov kariere, saj se je v finalu uvrstil na 10. mesto, medtem ko je Bogunovič skozi cilj pripeljal kot 21.

Izguba zmage tik pred ciljem je v Kastelčevi ekipi pustila nekoliko grenak priokus, vseeno pa je bil prvotni cilj – uvrstitev med najboljše tri ali pa vsaj najboljših pet – dosežen oziroma nekoliko presežen. Hkrati je z odlično uvrstitvijo znova pritegnil poznost številnih ekip iz sveta kartinga, ki si ga v prihodnjem letu želijo v svojih dirkalnikih, vseeno pa so, kot poudarja Markov oče Robert Kastelic pri odločitvah za prihodnost še previdni, saj je njihov cilj v sezoni 2023 nastopiti v seriji formula 4.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"