Lewis Hamilton prihodnje leto tudi del električnega dirkaškega cirkusa

8. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Britanec se bo s svojo ekipo X44 udeležil prvenstva električnih dirkalnikov Extreme E.

Dirkaška serija Extreme E bo svojo premierno dirko doživela v prihodnjem letu, že dobro leto pa poteka tudi promocija serije, ki postaja vse bolj prepoznavna. K temu je zagotovo pripomogel tudi Ken Block, ki se je z dirkalnikom Extreme E-SUV Odyssey 21 letos pojavil na štartu ene izmed etap relija Dakar. Zanimanje za serijo pa bi se v prihodnje lahko povečalo tudi med delom navdušencev formule 1.

K temu bo bržkone pripomogel Britanec Lewis Hamilton, ki je danes uradno razkril ustanovitev ekipe Team X44 (številka na nosu njegovega dirkalnika formule 1). Vendar pa je že sedaj jasno, da Hamilton kot ustanovitelj ekipe ne bo sedel za volan električnega dirkalnika, prav tako pa tudi ne bo stoodstotno vpleten v vsakodnevno delo ekipe. Njegova največja vloga bo tako posredovanje znanja in izkušenj s pomočjo katerih bo nova ekipa kar najbolje funkcionirala.

»Extreme E je razburljiv nov projekt, ki zame pomeni odlično priložnost, da se mu pridružim v vlogi ustanovitelja ekipe. Razumljivo je, da mi moje obveznosti do Mercedesa in formula 1 ne bodo dopuščale, da bi bil aktivno vpleten v delovanje ekipe, že zdaj pa se veselim, da bom v ekipi igral nekoliko drugano vlogo, takšno, ki mi bo pomagala realizirati mojo vizijo trajnostnega razvoja,« je dejal Hamilton ob razkritju načrtov.

Že drugi dirkač iz sveta formule 1

Hamilton je ob tem razkril, da ga je k projektu privabila prav osredotočenost na okolje, navdušuje pa ga tudi dejstvo, da bodo dirke potekale na odročnih, a zaradi klimatskih sprememb prizadetih lokacijah. Na ta način bodo namreč s pomočjo strokvnjakov in izmenjave znanj še lažje opozarjali na omenjeno problematiko, da bi bil vpliv serije na okolje čim manjši, pa bodo dirke zaprte za javnost, ki bo tako dogajanje lahko spremljala le preko spletnega prenosa.

Lewis Hamilton pa sicer še zdaleč ni edino že uveljavljeno ime iz dirkaškega športa, ki bo tako ali drugače vpleten v štart prve sezone nove serije, načrtovan v začetku leta 2021. Udeležbo na tekmovanju so namreč potrdile tudi nekatere ekipe iz serije formula E (ustanovitel obeh serij je Alejndro Agag) – ABT in Techeetah – pa tudi ekipa Andretti United, sicer del skupine Andretti Autosport, ki je v lasti nekdanjega dirkača formule 1, Michaela Andrettija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja