Motociklisti so se poklonili Gonçalvesu

13. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

V čast preminulemu Portugalcu so skupaj z vozniki štirikolesnikov današnjo etapo izpustili.

Dan po najbolj zahtevni, žal pa tudi najbolj tragični etapi na letošnjem reliju Dakar, je minil v spominu na preminulega dirkača indijskega moštva Hero, 40-letnega Portugalca Paula Gonçalvesa. Dirkači v vseh motociklističnih razredih so skupaj s tekmovalci v razredu štirikolesnikov sprejeli odločitev, da bodo v čast Portugalca in njegove družine današnjo etapo brez izjeme izpustili.

Paolu se je sicer poklonil tudi njegov nekdanji delodajalec, predsednik Hondinega dirkaškega oddelka Jošišige Nomura. »Pretresen sem ob novici, da se je Paulo Gonçalves poslovil od nas. Paulo se je naši ekipi pridružil sredi leta 2013, v času, ko se je Honda vrnila na Dakar in kasneje odigral ključno vlogo pri zagotavljanju večjega potenciala dirkalnika. Bil je vesel, razigran človek, s svojo osebnostjo pa je pomagal voditi ekipo naprej in navduševal ljubitelje širom sveta. HRC bo vedno cenil Paolove dosežke in njegov neizmeren doprinos kot dirkača Honde, hkrati pa izrekamo sožalje njegovim najbližjim.«

Po današnji izpuščeni etapi, ki bi sicer morala potekati okrog Wadi Al Dawasirja, bodo motociklisti in dirkači v razredu štirikolesnikov skupaj z drugimi razredi jutri nadaljevali dirko po predvidenem urniku z najdaljšo, 891 kilometrov dolgo etapo do mesta Haradh.

Če je bilo na drugi strani med motociklisti danes vse mirno, pa tega ne moremo trditi za avtomobiliste. Že zgolj pogled na končni vrstni red današnje etape kaže, da je šlo za izredno zanimivo preizkušnjo, ki jo je na koncu dobil Mathieu Serradori pred Fernandom Alosnom, ki je s tem dosegel zaenkrat najboljšo letošnjo uvrstitev po koncu dneva. Prvo trojico je zaključil Orlando Terranova, prvi izmed vodilne trojice v skupnem seštevku pa je šele kot deveti in s 13 minutami zaostanka skozi cilj prišel Stephane Peterhansel. Dve minuti in pol za njim je v cilj pripeljal Nasser Al-Attiyah (mednju se je vmešal Nani Roma z Borgwardom), še dodatne tri minute in štiri mesta za njim pa se je nato uvrstil Carlos Sainz, ki je imel na današnjem startu pred seboj težko nalogo. Odpr je progo in vozil, ne da bi se lahko orientiral po sledeh drugih tekmovalcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja