Peugeot se vrača v Le Mans!

18. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Francozi bodo že čez anj kot dve leti nastopili v novoustanovljenem razredu hibridnih dirkalnikov.

Avtomobilska znamka Peugeot in slovita dirka za 24 ur Le Mansa imata že precej skupne zgodovine. Program izdelave prvega dirkalnika za najbolj znano vztrajnostno dirko na svetu so prvič zagnali že leta 1988, ko so najavili prihod dirkalnika Peugeot 905. S slednjim so nato na omenjeni dirki zmagali v letih 1992 in 1993 (ko je ekipa osvojila kar trojno zmago), tretjo zmago pa je nato francosko moštvo osvojilo leta 2009 z dizelskim 908 HDi FAP.

Iz serije vztrajnostnih dirk se je Peugeot poslovil leta 2012, sedaj pa je tudi uradno postalo jasno, da se deset let kasneje moštvo vrača v prvenstvo WEC in sicer v novoustanovljen razred hiperšportnih hibridnih avtomobilov, ki bo svoj debi doživel v sezoni 2022. Če se je o tem še v lanskem letu zgolj govorilo, je danes generalni direktor znamke Jean-Paul Imparato to tudi uradno potrdil.

Dirkalnik tudi za cestno rabo

Prav uvedba novega razreda vztrajnostnih dirk, za katerega se zanima vse več avtomobilskih proizvajalcev je bil eden izmed glavnih povodov, da so se pri Peugeotu odločili za povratek v WEC. Ta bo namreč oblikovalcem omogočala precej svobode pri pripravi aerodinamičnih rešitev, hkrati pa bodo pri Peugeotu v obliko vozila lahko vključili nekatere svoje prepoznavne oblikovalske poteze. Med njimi bodo tudi trije pari LED luči na sprednjem delu vozila, ki spominjajo na levje kremplje.

Sicer pa so pri Peugeotu, čeprav preveč podrobnosti še ne želijo razkrivati, že napovedali, da bo novinec, izdelan v sodelovanju z dolgoletnim partnerjem Total, opremljen s hibridnim pogonskim sklopom, ki razpolagal z okroglimi 500 kilovati sistemske moči in pa štirikolesnim pogonom. Podatek, ki bo še posebno zanimiv za tiste ljubitelje vztrajnostnih dirk z nekaj globljimi žepi. Pravilnik novega razreda namreč narekuje, da mora vsak proizvajalec izdelati 25 identičnih dirkalnikov s homologacijo za cestno rabo.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"